FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zakup poslovnih prostora traži 87 posto posjednika, pet posto bit će iseljeno

ZAGREB, 16. srpnja 2019. (Hina) - Do 30. lipnja, kada je istekao rok u kojem su neposredni posjednici poslovnih prostora u vlasništvu države mogli podnijeti zahtjev za sklapanjem ugovora o zakupu, društvu Državne nekretnine stigli su zahtjevi za zakup od gotovo 900 subjekata, odnosno 87 posto posjednika, rečeno je u utorak Hini iz spomenutog društva.

Zahtjev za sklapanje ugovora nije podnijelo približno pet posto neposrednih posjednika poslovnih prostora koji su u stopostotnom vlasništvu RH i na upravljanju Državnih nekretnina, a njima slijedi iseljenje iz tih prostora.

Preostalih osam posto posjednika nalaze se u objektima u kojima je država suvlasnik i za njih se nisu podnosili zahtjevi.

"U tijeku je obrada pristiglih zahtjeva, sveukupna provjera poslovno-pravne dokumentacije, utvrđivanje i regulacija statusa korisnika, očevidi te postupci izračuna zakupnine i pripreme ugovora. U dosadašnjim poslovnim procesima obrađeno je 27 posto neposrednih posjednika i sklopljeno 240 ugovora s iznosom mjesečnih zakupnina od 1,9 milijuna kuna, a očekuje se nastavak trenda povećanja iznosa zakupnina pri obradi preostalih zahtjeva", navode iz Državnih nekretnina.

Prema onima koji nisu podnijeli zahtjev, ističe se, postupa se sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora što znači da, ako izostane dobrovoljna primopredaja prostora, pokreću se postupci za iseljenje, a poslovni prostor ide u javni natječaj.

Iz Državnih nekretnina poručuju da je izmjenama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora načinjen iskorak u reguliranju zakupnog odnosa tako da država iskorjenjuje podzakup u državnim poslovnim prostorima.

Reguliranjem pravnog odnosa povećava se prihod s osnove zakupa, a neposrednim posjednicima omogućuje se kontinuirano poslovanje i pravna sigurnost u obavljanju djelatnosti na dosadašnjim lokacijama.

Neposredni posjednici poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske koji do sada nisu regulirali zakupni odnos, a namjeravali su steći pravnu sigurnost i nesmetano korištenje poslovnih prostora u kojima obavljaju djelatnost, zahtjev za sklapanje ugovora o zakupu mogli su podnijeti najkasnije do 30. lipnja.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora  osobama koje su na dan stupanja na snagu Zakona bile u neposrednom posjedu poslovnog prostora, omogućeno je sklapanje ugovora s Republikom Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙