FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU prijeti Turskoj sankcijama zbog bušenja u blizini Cipra

BRUXELLES, 21. lipnja 2019. (Hina/AFP) - Europska unija zaoštrila je kritike na račun Turske zbog "nezakonitog" bušenja u potrazi za naftom i plinom u blizini Cipra, nagovijestivši da bi Ankari mogla uvesti sankcije.

Otkriće velikih rezervi plina u istočnom Mediteranu potaknulo je grozničavu utrku za eksploatacijom energenata skrivenih u podmorju ali i spor između Turske i Cipra, članice Europske unije, koji također namjerava intenzivirati aktivnosti bušenja.

Turska je poslala dva broda u potragu za ugljikovodicima blizu obale Cipra, na što je Bruxelles ponovo odgovorio oštrom kritikom "nezakonitih aktivnosti bušenja".

Na summitu u Bruxellesu čelnici zemalja i vlada članica Europske unije izrazili su "nezadovoljstvo činjenicom da Turska još nije odgovorila na opetovane pozive EU-a da obustavi takve aktivnosti".

Vlade zemalja EU-a zatražile su ovog tjedna od Europske komisije da pripremi "odgovarajuće mjere" kojima bi se odgovorilo Turskoj. U četvrtak europski su čelnici otišli i korak dalje, zaprijetivši sankcijama fizičkim i pravnim osobama koje sudjeluju u bušenju.

"Europsko vijeće složilo se da se Komisiju i EEAS (službu za vanjske poslove EU-a) pozove da odmah podastru moguće odgovarajuće mjere, uključujući i one ciljane", istaknuli su.

"EU će i dalje pozorno pratiti stanje i spreman je primjereno odgovoriti, u punoj solidarnosti sa Ciprom",

Ankara tvrdi da su njezini potezi u skladu s međunarodnim zakonima i da se bušenje provodi u turskom kontinentalnom pojasu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙