FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humanitarna utrka za pomoć odraslim osobama s autizmom 2. srpnja u Zagrebu

ZAGREB, 13. lipnja 2019. (Hina) - "Kišni čovjek" naziv je humanitarne utrke koja će se održati 2. srpnja na savskom nasipu u Zagrebu, a prihod od donacija namijenjen je skrbi za odrasle osobe s autizmom, najavili su u četvrtak organizatori utrke pozvavši na sudjelovanje trkače i građane iz cijele Hrvatske.

Ovom utrkom donirat će se Centar za autizam za kupnju posebne dizalice za transport teže pokretnih odraslih osoba s autizmom prilikom obavljanja njege i higijene. Pomoći će se i u kupnji tablet komunikatora kojima se osobama s autizmom olakšava uspostava komunikacije i socijalnih odnosa s okolinom.

Start utrke na pet kilometara bit će na nasipu kod Boćarskog doma u 18,30 sati, a njome će se obilježiti i  Međunarodni dan sportskih novinara, 2. srpnja.

Utrka je nazvana po filmu Rain Man (Kišni čovjek) s Dustinom Hoffmanom, koji je podigao svijest o autizmu upravo kroz problem odrasle osobe s poteškoćama iz spektra poremećaja autizma.

Za odrasle i starije osobe s poteškoćama poput autizma rijetko se provode humanitarne akcije i u tome je značaj ove inicijative – jer je noćna mora svakog roditelja s djetetom s teškoćama u razvoju upravo briga za to dijete kad odraste, a roditelji ostare, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su utrku predstavili  ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan, predsjednik Atletskog kluba Žumberak Boris Smičiklas, rekreativni trkač, psiholog Boris Jokić i Budimir Šobat, svjetski rekorder u ronjenju na dah.

Oni su pozvali sve atletske klubove, škole trčanja, rekreativce, mlađe i starije da im se pridruže na savskom nasipu 2. srpnja i podrže utrku Kišni čovjek. 

"Nije važno trčite li brzo ili polako, nije važno ni trčite li ili samo hodate, važno je da pomognete!", pozvao je Boris Jokić. 

 Svi mogu sudjelovati u ovoj utrci i potaknuti osjećaj kako je lijepo brinuti se općenito o starijima, jer starija životna dob je teškoća sama  po sebi i bez autizma, poručuju organizatori.

Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam istaknula je da je cilj utrke skrenuti pozornost javnosti na potrebe odraslih osoba s autizmom, dati im  veće mjesto u društvu i pokušati odgovoriti na neke njihove potrebe.

Program Centra za odrasle osobe s autizmom vrlo je velik i obuhvaća 111 odraslih osoba s vrlo složenim komunikacijskim, socijalnim i zdravstvenim potrebama, istaknula je Klopotan.

Budimir Šobat, Buda, otac 18-godišnje Saše koja boluje od autizma, i Boris Smičiklas istaknuli su uvjerenost da će novac prikupljen od donacija biti dostatan za potrebe centra

Zainteresirani trkači i građani za utrku se mogu unaprijed prijaviti preko obrasca na portalu trčanje.hr, no prijave će biti moguće i na sam dan utrke kod Boćarskog doma a prilozi će biti uplaćeni na račun humanitarne akcije.

Utrku organiziraju Atletski klub Žumberak i Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) te portal Trčanje.hr i Sportska televizija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙