FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pokrenuo istragu o mogućoj nepropisnoj državnoj pomoći litavskoj tvrtki Lietuvos

BRUXELLES, 3. lipnja 2019. (Hina/Reuters) - Europska komisija u ponedjeljak je izvijestila da je pokrenula istragu o mogućoj nezakonitoj financijskoj pomoći koju je Litva dodijelila državnoj energetskoj tvrtki Lietuvos Energija.

Litavska je vlada državnoj tvrtki u razdoblju od 2013. do 2018. godine plaćala za usluge strateških rezervi električne energije, čime se proizvodni kapaciteti drže izvan tržišta električne energije i koriste se u slučaju krize.

“Komisija je donijela preliminarni zaključak da takva mjera predstavlja državnu pomoć. Sada će analizirati tu pomoć kako bi utvrdila je li njome prekomjerno narušeno tržišno natjecanje", priopćeno je iz EK.

U Komisiji pojašnjavaju da će istražiti jesu li usluge strateških rezervi bile nužne u razdoblju od 2015. od 2018. kada je Litva bila pojačala energetske interkonekcije sa susjednim zemljama.

Bruxelles će također procijeniti je li bilo primjereno i proporcionalno što je Litva navedenu uslugu dodijelila izravno i ekskluzivno tvrtki Lietuvos, stoji u priopćenju Europske komisije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙