FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wigemark: Izmjena izbornih pravila "prioritet broj 1" za BiH

SARAJEVO, 29. svibnja 2019. (Hina) - Voditelj Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark potvrdio je u srijedu kako će izmjena postojećeg izbornog zakonodavstva biti najvažnija zadaća za tu zemlju na njezinu putu ka stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU, ali je istaknuo kako to znači prihvaćanje standarda koji vrijede u drugim državama-članicama Unije i koji znače uklanjanje svake vrste diskriminacije u izbornom procesu. 

"Prioritet broj 1 je provedba izbora uz poštivanje standarda kakvi vrijede u članicama EU", kazao je Wigemark na konferenciji za novinstvo u Sarajevu, koju je održao nakon što je u Bruxellesu euorpski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio mišljenje Eurpske komisije kojim je preporučeno da BiH dobije status kandidata za članstvo u Uniji uz uvjet nastavka provedbe reformi.

Nova izborna pravila, kako je pojasnio Wigemark, znače stvaranje uvjeta za provedbu lokalnih izbora u Mostaru kojih tamo nije bilo već deset godina, reguliranje financiranja poliitičkih stranaka kao i jamčanje aktivnog i pasivnog biračkog prava svih građana bez obzira na nacionalnost i druge do sada ograničavajuće faktore.

Ključ svih rješenja, kako je sugerirao šef Delegacije EU u BiH, jest provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", kojom je BiH dobila obvezu uklanjanja diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Švedski je diplomat podsjetio na i to da je EU sada očekuje "apsolutni napredak" vladavine prava u BiH, što uključuje i osuđujuće presude za slučajeve organiziranog kriminala i korupcije, posebice ako su počinitelji osobe na istaknutim javnim pozicijama.

Wigemark je upozorio i na to kako će BiH morati osigurati mehanizme kojima će država jamčiti provedbu i poštivanje cjelokupne pravne stečevine EU.

Po njegovim riječima, to znači da država mora biti u prilici preuzeti ovlasti nižih razina vlasti u slučaju da one svojim postupcima blokiraju poštivanje europske pravne stečevine.

Nakon što je objavljeno mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu BiH, oglasio se i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je, slično Wigemarku, ocijenio kako to znači dodatnu zadaću za BiH, prije svega na jačanju individualnih prava građana, a ne kolektivnih prava konstitutivnih naroda i to temeljem presuda Europskog suda za ljudska prava po tužbama za diskriminciju u izbornom procesu.

"Potrebno je osigurati potpuna zaštita individualnih ljudskih prava svih građana BiH kako bi se time ispunio jedan od osnovnih preduvjeta za nastavak puta Bosne i Hercegovine ka statusu kandidata za članstvo u EU. Ako takva politička volja izostane, onda će BiH biti zaustavljena na svome putu i postati potpuni talac retrogradnih politika", stoji u Komšićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙