FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: Online edukacija za biračke odbore e-Learning

ZAGREB, 11. svibnja 2019. (Hina) - Kako bi im olakšalo posao, Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je i online edukaciju za biračke odbore e-Learning, na izborima za Europski parlament, a dostupna je na mrežnim stranicama Povjerenstva.

Riječ je zapravo o tečaju kojim se biračkim odborima, a samo će ih redovnih u Hrvatskoj biti gotovo 6.400, želi približiti način rada i olakšati sam rad na izborni dan, u nedjelju, 26. svibnja.

Tečaj slijedi aktivnosti rada biračkih odbora, od preuzimanja izbornog materijala, preko obveza prije početka glasovanja, otvaranja biračkog mjesta, rada odbora za samog glasovanja, pa sve do zatvaranja biračkog mjesta i utvrđivanja rezultata glasovanja.

Svaku temu 'prati' video sadržaj i tekstualni dio, a u nekima se nalaze i dijagrami koji sažimaju znanje o nekoj cjelini na listu papira. Članovima biračkih odbora, a samo 'redovnih' biti će gotovo 65 tisuća, iz DIP-a poručuju kako trebaju proći kroz sve aktivnosti sadržane u tečaju kako bi ga uspješno završili.

Na kraju tečaja nalazi se Test za provjeru usvojenog znanja te Anketa kojom priređivači tečaja žele saznati mišljenja o tom načinu edukacije i načine na koje mogu tečaj poboljšati za neke od budućih izbora.

Birački odbor formira se za svako biračko mjesto, na izborima za Europski parlament odbori imaju po 10 članova, predsjednika i četiri člana, te njihove zamjenike. Predsjednik i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti jedne stranke, a po mogućnosti trebaju biti pravne struke.

Po dva člana i njihove zamjenike određuju većinska i oporbena politička stranka to jest koalicije prema stranačkom sastavu Hrvatskoga sabora.

Dužne su ih odrediti i njihova imena dostaviti nadležnim izbornim povjerenstvima najkasnije 18 dana prije izbornog dana. Ne učine li to, ta će povjerenstva samostalno odrediti članove biračkog odbora.

Biračka mjesta u inozemstvu određuje DIP, u Hrvatskoj županijska izborna povjerenstva na prijedlog općinskih i gradskih povjerenstava, a za Zagreb to radi Gradsko izborno povjerenstvo (GIP).

Najkasnije deset dana prije izbora, DIP, županijska izborna povjerenstva i zagrebački GIP dužni su objaviti koja su biračka mjesta određena, s naznakom koji će birači glasovati na pojedinom mjestu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙