FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kandidati koalicije zelene ljevice predstavili se karlovačkim biračima

KARLOVAC, 18. travnja 2019. (Hina) - Na tribini "Koliko su nam važni izbori za EU parlament?" održanoj u četvrtak u Karlovcu, karlovačkim su se biračima predstavili kandidati koalicije zelene ljevice: Možemo - političke platforme, Nove ljevice i ORaH-a  - Tomislav Tomašević, Rada Borić, Zorislav Antun Petrović i Sandra Benčić koji su istaknuli svoj dugogodišnji aktivizam -  ekološki, antikorupcijski, za zaštitu ljudskih i ženskih prava, kao i svoj program za EU parlament.

Nositelj liste Tomislav Tomašević je na tribini u karlovačkoj Knjižnici za mlade, pred nekoliko desetaka okupljenih simpatizera, rekao kako očekuju da će uz moto "Za Europu jednakih, može i drugačije" osvojiti jedan mandat u Europskom parlamentu koji bi koristili ravnopravno, po 20 mjeseci, iz platforme Možemo, ORaH-a i Nove ljevice.

Istaknuo je kako se bore za ljude koji žive od svog rada, za socijalnu pravdu, rodnu ravnopravnost, protiv bilo kakvih fašističkih poklika, protiv klimatskih promjena vezanih ponajprije uz područje energetike.

Tomašević će se u Europskom parlamentu boriti za Europu jednakosti, socijalnu i solidarnu. Predstojeće izbore nazvao je ključnima za smjer kojime će EU u narednih dvadesetak godina ići i dodao kako su dvije mogućnosti ako se taj zaokret ne dogodi: da EU nastavi istim smjerom koji će dovesti do raspada Unije ili da skrene ekstremno desno, da se odustane od europskih vrijednosti i da jačaju nacionalne države koje će se baviti same sobom i oko sebe dizati bodljikave žice.

"Europa se sada bavi sama sobom, a ne prioritetnim potrebama ljudi. Treba artikulirati zašto jača volja mnogih da izađu iz EU, kakve su to krive poteze radile europske elite da je sve veća, a ne sve manja nejednakost među zemljama članicama, sve manja i manja podrška građana i mala izlaznost na izbore“, rekao je Tomašević te naglasio da im je kao lijevoj opciji apsolutno neprihvatljiv rastući jaz između siromašnih i bogatih. 

Petrović (OraH) je napomenuo da je u Europskoj zelenoj stranci, da zna kako se koriste europski mehanizmi, da ima saveznike, te da će se u EU parlamentu boriti za zaštitu okoliša.

Izdvojio je i primjere iz svog bogatog antikorupcijskog aktivizma te je rekao da je osim u Transparency Internationalu aktivno na engleskom jeziku radio i za Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i za Direkciju za europske integracije SIGMA, zajedničku inicijativu Europske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Sandra Benčić, s bogatim aktivističkim iskustvom u Centru za mirovne studije, na zaštiti ženskih ljudskih prava i protiv nasilja u društvu, u predpristupnom razdoblju radila je s više ministarstava na raznim projektima, a od izrade projekata za EU, kao poduzetnica i pravnica, živi i danas.

Pristup lijekovima i zdravlju Benčić je nazvala ključnom temom njihove kampanje, jer velike zemlje članice imaju bolji i jeftiniji pristup inovativnim lijekovima farmaceutskih kuća, posebno onima za maligne bolesti te dodala kako su lijekovi "nemoralno skupi" jer farmaceutika ima patente 15 ili 20 godina i može postavljati uvjete.

Predstavnici njene liste zalagat će se za nova rješenja, poput šest zemalja Beneluxa, koje rade zajedničku nabavu zbog postizanja bolje cijene, otkupljuju patente u ranoj fazi stvaranja nekog lijeka i slično.

Rada Borić prijavila anonimne prijetnje 

Rada Borić je prijavila u četvrtak policiji noćne i anonimne prijetnje. Njoj kao deklariranoj antifašistkinji netko se predstavio kao ustaša i rekao da će ona "vidjeti što to znači".

Borić je u izjavi za Hinu rekla da je njena koalicija za Europu ujedinjenu protiv fašizma, onog suvremenog i neofašizma, a da, nažalost, Europa pomalo klizi prema fašizmu što se mora spriječiti.

"Revizionizmu povijesti svjedočimo u Hrvatskoj, ali fašizam buja i drugdje, kao da nismo naučili lekcije iz povijesti i zato je jako važno ojačati 'antifašističku Europu'", rekla je Borić i pozvala i vlasti u Hrvatskoj da se ustaškom pozdravu "Za dom spremni" oduzme svaki legitimitet - iskreno i jasno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙