Svaki od uključenih muzeja, ali i brojnih drugih srodnih ustanova i udruga, kreira i realizira svoj program na zadanu temu, a tema se u pravilu poklapa sa zajedničkom temom koju predlaže ICOM. Cilj akcije je promocija muzeja kao ustanova identiteta i čuvara baštine putem jednostavne i kvalitetne interpretacije i komunikacije prema širem krugu posjetitelja.
Ovogodišnja, 24. Edukativna muzejska akcija posvećena je kulturi prehrane kakva je nastajala i mijenjala se kroz stoljeća u cijelom svijetu, njezinoj vrijednosti i snazi, zdravstvenim i prehrambenim vrijednostima namirnica, ali i društvenom i filozofskom kontekstu u kojem ona nastaje.
Iako je oduvijek postojala kao osnovna potreba čovjeka, ovom će se akcijom hrana sagledati i kao sastavni dio raznih pučkih vjerovanja, običaja i obreda, filozofija i navika, a njezine vrste, pribavljanje, transport, pohrana i prerada dobar su prikaz vremena i društveno-kulturnog konteksta u kojem su stvoreni.
Završnu svečanost u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić organizira ovogodišnji domaćin - Muzej grada Koprivnice.
MUO najavio izložbu "Tko gricka muzejsku građu?"
Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt najavio je da će u okviru akcije postaviti edukativnu izložbu "Tko gricka muzejsku građu?", na kojoj će pokazati kome su muzejski eksponati hrana i kako se s njima bore restauratori.
Posjetitelji će tako na pojedinim (pojedenim) primjerima iz njihovih restauratorskih radionica za tekstil, namještaj, slike i skulpture vidjeti posljedice koje ostavljaju razne životinjice, a uključuju i one koje stvaraju zanimljive i zagonetne kompozicije vidljive pod mikroskopom.
Tijekom proljetnih praznika, od 23. do 27. travnja organizirat će kreativne radionice tematski vezane uz Stalni postav i edukativnu izložbu "Tko gricka muzejsku građu?".