FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 31. ožujka 2019. (Hina)  - Sljedeći tjedan Europska unija će ponovno iščekivati što će napraviti Velika Britanija nakon što je i treći put odbijen sporazum o razdruživanju.

U Bruxellesu sljedeći tjedan nema ministarskih sastanaka, dok se zastupnici Europskog parlamenta okupljaju na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

Britanska premierka Theresa May razmišlja o mogućnosti da izlazni sporazum, koji je već tri puta odbačen u Donjem domu, i četvrti put stavi na glasovanje.

Premijerka May i njezin kabinet, kako javlja BBC pozivajući se na neimenovane izvore, smatraju da manji broj glasova kojim je treći put odbijen izlazni sporazu, daje nadu da bi on ipak nekako mogao proći. U petak je razlika bila u 58 glasova, dok je u prvom glasovanju 15. siječnja protiv glasovalo 432, a za 202, što je razlika od 232 glasa, a na drugom glasovanju, 12. ožujka protiv je bilo 391, a za 242, što je razlika od 149 glasova.

Britanski zastupnici će sljedeći tjedan ponovno imati niz neobvezujućih glasovanja o raznim opcijama za izlazak iz postojeće situacije. U četvrtak, 28. ožujka, zastupnici su odbili osam različitih prijedloga koji su predstavljeni kao alternativa izlaznom sporazuma koji je s EU-om ispregovarala premijerka May. Najbliže prolazu bila su dva prijedloga -  da se održi novi referendum, koji je dobio  268 glasova, a protiv je bilo 295, te  prijedlog o carinskoj uniji, koji je dobio 264 glasa, a protiv je 272. Možda će se iz novih glasovanja iznjedriti nekakva odluka s kojom bi premijerka May mogla doći na summit EU-a.

Nakon što je i treći put odbijen izlazni sporazum, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zakazao je izvanredni summit za 10. travnja, što je dva dana prije roka do kada se Velika Britanija mora izjasniti što će poduzeti. Može se odlučiti za izlazak bez sporazuma, protiv čega je parlament već glasovao, ili tražiti dulju odgodu izlaska što onda podrazumijeva održavanje izbora za Europski parlament.  

MINI-PLENARNA SJEDNICA EUROPSKOG PARLAMENTA

U srijedu će zastupnici u Bruxellesu raspravljati o brexitu, a u raspravi će sudjelovati predstavnici Komisije i Vijeća.

Također u srijedu o budućnosti EU govorit će švedski premijer Stefan Loefven, koji je 19. premijer koji sudjeluje u raspravi sa zastupnicima o budućnosti EU-a.

Zastupnici će glasovati o nekoliko prijedloga zakona. U četvrtak glasuju o novom zakonu o tržištu plina, po kojem će ista pravila vrijediti za plinovode unutar EU-a i za one koji dolaze u EU iz trećih zemalja. 

Glasovat će i novom instrumentu koji omogućava suspenziju europskih fondova onim zemljama koje ne poštuju načela vladavine prava.  

Još jedno glasovanje odnosi se na schengenski prostor. Riječ je o prijedlogu da se zemljama članicama ograniči mogućnosti privremenog uvođenja graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na najviše godinu dana, umjesto sadašnjih dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙