FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Intenzivni pregovori o Brexitu prije početka summita

BRUXELLES, 21. ožujka 209. (Hina) - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u četvrtak prije početka summita, kojim će dominirati pitanje Brexita, ima niz bilataralnih sastanaka, među njima i s britanskom premijerkom Theresom May koja je zatražila odgodu izlaska do 30. lipnja.

Prije summita Tusk se sastaje s čelnicima Belgije, Nizozemske, Rumunjske, Luksembruga, Švedske, Litve, Malte i Španjolske, a neposredno prije sastat će se i britanskom premijerkom Theresom May. 

U Bruxellesu također boravi čelnik oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn, koji se sastao s glavnim pregovaračem EU-a za Brexit Michelom Barnierom.

Premijerka May je u srijedu u pismu Tusku zatražila od EU-a dvije stvari - da potvrde njezin dogovor s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudom Junckerom iz Strasboruga o dodatnim jamstvima u vezi sa spornim zaštitnim mehanizmom za granicu na irskom otoku te odgodu Brexita na  tri mjeseca, do 30. lipnja.

Međutim, prema diplomatskim izvorima, vjerojatnije je da će EU odbiti produljenje do 30. lipnja i odobriti nešto kraće, do početka europskih izbora 23. svibnja. To odobrenje vrijedilo bi ako britanski parlament sljedeći tjedan izglasa sporazum o razdruživanju. 

Moguće je da konačne odluke o britanskom zahtjevu na ovom summitu i ne bude, nego da se to ostavi za sljedeći tjedan kako bi se vidjelo hoće li Donji dom ratificirati sporazum o razdruživanju. U tom slučaju Europsko vijeće moglo bi formalizirati svoju odluku pisanom procedurom ili sazivanje novog izvanrednog summita sljedeći tjedan.

Prema mišljenju Komisije, odgoda do početka izbora za Europski parlament od 23. svibnja ne bi predstavljala problem. Velika Britanija u tom slučaju ne bi sudjelovala na izborima za Europski parlament i primjenjivala bi se nova raspodjela mjesta u Parlamentu.

Veće produljenje, koje bi, prema Komisiji, moralo trajati najmanje do kraja ove godine, znači da Velika Britanija mora organizirati europske izbore, a primjenjavala bi se postojeće raspodjela mjesta u Eurpskom parlamentu. To znači da bi iz Hrvatske zasad u EP išlo 11 a ne 12 zastupnika. I prema dogovoru o novoj raspodjeli mjesta bez Velike Britanije predviđeno je da bi dodatni zastupnici iz svih zemalja koje su dobile više mjesta ušli u Parlament čim Britanija napusti EU-u i to oni koji su ostvarili najbolje rezultate na izborima nakon onih koji su već u Parlamentu.

Komisija također navodi u svom mišljenju da bi Europsko vijeće trebalo, bez obzira je li riječ o kraćoj ili duljoj odgodi, dati jednu jedinstvenu odgodu, a ne niz kraćih odgoda jer bi se time "našlo u slijepoj ulici na dulje razdoblje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙