FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EPP protiv produljenja pregovora o brexitu bez jasnih pojašnjenja Londona

STRASBOURG, 13. ožujka 2019. (Hina) - Europska pučka stranka (EPP) ne vidi nikakvu šansu za produljenje pregovora o brexitu bez jasnog pojašnjenja stavova britanske strane o tome što želi postići, kazao je u srijedu predsjednik EPP-a i 'sptizenkandidat' najveće političke skupine u Europskom parlamentu Manfred Weber.

"Ne vidimo nikakvu šansu za produljenje pregovora bez pojašnjenja stavova britanske strane (...) Britanska strana nam mora dati jasnu ideju o tome što želi postići, što želi vidjeti kao krajnji ishod pregovora. Protiv smo i jednog jedinog dana produljenja pregovora bez volje da se iznesu pojašnjenja", izjavio je Weber novinarima.

Prema njegovim riječima, "nema smisla da se pregovori produljuju ako u njima nema sadržaja", napomenuvši da vrijeme još uvijek nije iscurilo.

"Osobno, vjerujem da još ima vremena do sljedećeg sastanka Europskog vijeća i još ima vremena do 29.  ožujka da nam London ponudi svoje pojašnjenje. I ovdje se ne radi o vremenskom okviru, ovdje je u pitanju samo volja", rekao je Weber u Strasborgu gdje se održava plenarna sjednica EP-a.

Također je ocijenio da postoji rizik da kaos u Londonu sada već utječe i na europski proces donošenja odluka.

"Naime, 26 svibnja, ljudi na ovom kontinentu će odlučivati o budućnosti Europe. Moramo raspravljati o toliko mnogo pitanja, poput obrane, trgovine, klimatskih promjena, socijalnom stupu....na tisuće važnih tema o budućnosti Europe. Ne prihvaćam da će cijela kampanja biti talac britanske katastrofe (...) moramo izbjeći situaciju u kojoj će brexit i situacija u Londonu utjecati na proces donošenja odluka u EU", istaknuo je Weber.

Za njega je "nezamislivo" da Velika Britanija sudjeluje na izborima za Europski parlament, da zemlja koja želi napustiti Europsku uniju službeno ima odlučujuću ulogu u odlučivanju o budućnosti kontinenta". "To nije moguće nikome objasniti", poručio je vođa pučana.

Britanski zastupnici danas će glasati o tome hoće li njihova zemlja za dva tjedna napustiti EU bez sporazuma o razdruživanju, dan nakon što je parlament po drugi put velikom većinom odbio ponuđeni sporazum britanske premijerke i Bruxellesa.

Očekuje se da će parlament glasati protiv brexita bez dogovora, iako bi se to ionako moglo dogoditi jer zasad nema dogovora o alternativi. 

Zastupnici su u utorak drugi put odbili prijedlog sporazuma o "razvodu" što ga je premijerka Theresa May ispregovarala s Bruxellesom, iako je u međuvremenu ishodila neke ustupke. 

Dio euroskeptičnih zastupnika sada se zalaže za brexit bez dogovora, ali May tvrdi da bi to izazvalo veliki ekonomski šok i mnogi se oko toga slažu s njom. 

Ako danas opcija "no-deal" dobije crveno svjetlo u parlamentu, zastupnici će u četvrtak glasati o tome treba li Britanija zatražiti odgodu brexita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙