FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Weber rekao da EPP nije riješio teškoće s mađarskim Fideszom

BUDIMPEŠTA, 12. ožujka 2019. (Hina/Reuters) -  Čelnik Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Manfred Weber rekao je u utorak da pokušava očuvati mađarsku vladajuću stranku od izbacivanja iz te najveće skupine stranaka u Europskom parlamentu ako Fidesz riješi spor sa sveučilištom američkog milijardera Georges Sorosa, ispriča se EPP-u i prekine kampanju protiv Europske unije. 

Odluka mađarske vlade da otkaže gostoprimstvo Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) koje je utemeljio američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros jedno je od pitanja koje je zaoštrilo odnose između Budimpešte i EPP-a koji prijeti isključenjem Fidesza iz obitelji europskih konzervativnih stranka.

"Danas sam razgovarao s premijerom Vitkorom Orbanom u konstruktivnom ozračju no problemi još nisu riješeni", rekao je Weber.

Naznačio je da unutar EPP-a još moraju razgovarati o odlukama koje će donijeti.

"Mi kao EPP imamo jasne temeljne vrijednosti, o tim se vrijednostima ne može pregovarati i zato ih moraju poštovati sve članice EPP-a, pa tako i Fidesz", rekao je Weber novinarima  nakon sastanka u utorak  s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Weber je zatražio da se konačno okonča kampanja plakatima uperena protiv predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera koju je prošli mjesec počela Orbanova vlada. Na njima su prikazani Juncker i Soros uz popratni tekst "Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema".

"Ti plakati moraju biti zamijenjeni i u budućnosti tražimo apsolutna jamstva da se kampanja protiv Bruxellesa neće nastaviti", rekao je Weber.

Mađarska je najavila da će velike plakate protiv Sorosa i CEU-a zamijeniti onima kojima se promiče Orbanov plan za rast nataliteta. Stari plakati bili su u utorak prekriveni u Budimpešti, javlja agencija Reuters. 

Weber je novinarima rekao da je predstavio Orbanu i Fideszu plan za ostanak sveučilišta u Budimpešti. Prema tom prijedlogu Tehničko sveučilište iz Muenchena, njemački proizvođač vozila BMW i američka sveučilišta tvorila bi jezgru novog Srednjoeuropskog sveučilišta, objasnio je Weber.

CEU je u prosincu objavio da je pirmoran iseliti se iz Mađarske nakon bitke između Sorosa liberalnog globalističkog aktivista i zagovornika imigracije i protuimigrantske nastrojene vlade premijera Orbana koja optužuje Sorosa da želi migrantima preplaviti Europu.

CEU se planira preseliti u Beč u susjednu Austriju od rujna i u ponedjeljak je objavio da odluka o njegovu izgonu iz Mađarske nije opozvana. 

Zagovornici isključenja Fidesza kažu da je autoritaran, euroskeptičan i ksenofobni stil premijera Orbana protivan vrijednostima EPP-a, obitelji umjerenih konzervativaca.  

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙