FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECJ: obaviti studije o zdravstvenim rizicima vezanim uz glifosat

ZAGREB, 8. ožujka 2019. (Hina) - Europski sud pravde (ECJ) presudio je da Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak karcinoma koje možemo povezati s glifosatom, kemijskom spojem koji je najčešći sastojak herbicida, planetarno poznatim kao "ubojica korova", priopćio je u petak ured hrvatskog eurozastupnika Davora Škrleca (Zeleni/EFA).

Sud se složio s argumentima Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodarskog saveza o postojanju javnog interesa za transparentnost koji nadilazi tvrdnje kompanija, poput Monsanta, da se studije o rizicima za rak, koje se koriste u procesu odobravanja glifosata, ne mogu objaviti zbog zaštite komercijalnih interesa kompanija.  

U navedenom sudskom slučaju, zastupnici Zelenih/EFA-e u Europskom parlamentu žalili su se sudu u svibnju 2017. zbog neobjavljenih dokumenata na osnovu kojih se vrši postupak odobravanja pesticida. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) prethodno je izjavila da je glifosat, na temelju studija nepoznatih javnosti, klasificirala kao nekancerogen.

Istovremeno je  Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zaključila kako je glifosat "vjerojatno kancerogen za ljude".


Škrlec, Zastupnik Zelenih i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, odkuku ECJ-a smatra prekretnicom i pobjedom za sve one koji zagovaraju veću transparentnost u procesu donošenja odluka na razini EU-a.

"Sud je jasno dao do znanja da u ovom slučaju tajnost u zaštiti poslovnih interesa nije opravdana. EFSA sada mora objaviti izvješća agrokemijskih divova o toksičnosti svojih proizvoda kako bi znanstvenici i javnost mogli procijeniti opasnosti koje ti pesticidi predstavljaju za ljudsko zdravlje i okoliš", kazao je Škrlec.

Od sada će javnost i nezavisni znanstvenici, nastavio je, moći vidjeti kako agrokemijska industrija kreira vlastita izvješća o sigurnosti svojih proizvoda koja su potrebna za proces autorizacije istih kao što je to bio slučaj kod glifosata.

"Zahvaljujući objavljivanju svih dostupnih studija u budućnosti, nezavisni znanstvenici će moći provjeriti znanstvene zaključke o procjeni pesticida. Od izuzetne je važnosti da imamo regulatorni sustav koji djeluje u interesu zdravlja ljudi, bioraznolikosti i okoliša, a ne u interesu kompanija", zaključio je Škrlec.

Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi, već i u javnim i privatnim vrtovima što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Neka istraživanja su pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu poremetiti endokrinološki sustav i utjecati na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi.

Osim na ljude, pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje, uključujući i domaće životinje. Njemačka agencija za okolištakođer je otkrila značajne negativne posljedice na biološku raznolikost zbog uporabe pesticida u cjelini i posebno glifosata. Glifosat ne ubija ciljano korov, već i korisno okolno travnato područje koje je tretirano spomenutom kemikalijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙