FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hunt rekao kako se prava državljana EU-a u Britaniji neće smanjivati ni nakon Brexita

LJUBLJANA, 21. veljače 2019. (Hina) - Prava državljana članica Europske unije koji žive u Velikoj Britaniji bit će zaštićena i nakon izlaska Velike Britanije iz Unije, čak i u slučaju tzv. kaotičnog Brexita bez sporazuma, izjavio je u Ljubljani nakon razgovora sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom šef britanske diplomacije Jeremy Hunt.

"Bez obzira na uspone i padove u pregovorima, važno je da prava državljana obiju strana zbog toga ne trpe i da ljudima damo nadu da će moći nastaviti normalno živjeti, te i dalje davati svoj doprinos državama u kojima žive", kazao je Hunt nakon susreta.

Hunt je Sloveniju posjetio u okviru svoje europske turneje u središtu koje su aktivnosti pred izlazak Velike Britanije iz Unije, te pitanje europskih građana koji žive u ostalim članicama, nakon što Brexit stupi na snagu.

Cerar je nakon susreta s prvim čovjekom britanske diplomacije kazao da obje strane i EU-27 i Velika Britanija, moraju napraviti sve što je potrebno, te da se prava za one državljane EU-a koji žive u Velikoj Britaniji, te prava Britanaca koji žive u Uniji neće mijenjati odnosno smanjivati ni nakon Brexita, čak i u slučaju tzv. tvrdog izlaska Britanije iz Unije.

Prema nekim podacima u Velikoj Britaniji živi oko 5000 osoba sa slovenskim državljanstvom, dok je u Sloveniji nastanjeno oko 700 osoba s putovnicom Ujedinjenog Kraljevstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙