FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KinoKino: Premijerom filma "Moj dida je pao s Marsa" otvoren KinoKino Festival

ZAGREB, 20. veljače 2019. (Hina) - Premijernom projekcijom prvog hrvatskog SF filma od osamostaljenja "Moj dida je pao s Marsa" redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, u srijedu je u zagrebačkom kinu Europa počeo ovogodišnji, 4. KinoKino Festival, koji nastoji kvalitetnim i nekomercijalnim filmovima potaknuti ljubav djece prema filmskoj umjetnosti.

Redatelji filma Dražen Žarković i Marina Andree Škop rekli su uoči premijere da im je drago što je njihov film 'pao s Marsa' upravo na tom mjestu. "Počeli smo ga raditi prije sedam godiina, trebalo je puno energije i dobre volje da ga završimo", dodali su.

Mehadžić: Na SF film za djecu čekali smo 30 godina

Direktorica festivala Selma Mehadžić i koordinatorica programa Katarina Crnčić također su izrazile zadovoljstvo što je KinoKino prvi put otvoren s jednom premijerom hrvatskog filma i to SF filma za djecu "na koji se čekalo više od trideset godina".

"Film će imati još jednu projekciju na festivalu, a u kinima se počinje prikazivati od 21. ožujka", najavila je Mehadžić.

Na otvorenju je predstavljeni i plakat za taj film, nastao na radionici za djecu, u suradnji sa studijom Šesnić&Turković, uz mentoricu Andreu Sužnjević.

Umjesto političara ili dužnosnika taj vjerojatno najveseliji hrvatski filmski festival otvorile su dvije Marte, njegove male vjerne posjetiteljice, što je, kažu, organizatori, zahvala mladoj publici koja se svake godine vraća na KinoKino.

Radnja prvog filma iz ovogodišnje konkurencije, "Moj dida je pao s Marsa", je djevojčica Una čiji se život sasvim preokrene kada njezina djeda otmu vanzemaljci i kada slučajno otkrije da je djed i sam vanzemaljac čiji se brod davno srušio na Zemlju. Pronalazi i njegova pilota, malog mrzovoljnog robota s kojim ima manje od 24 sata da pronađe i spasi svog djeda.

U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) Ozren Grabarić. Glume još norveški glumac Nils Ole Oftebro, slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova, te mlade hrvatske glumačke nade Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango.

Film je produkcija zagrebačkog Studija dim s partnerima iz šest europskih zemalja. Scenarij su prema motivima kratke priče "Moj dida je vanzemaljac" Irene Krčelić napisali Pavlica Bajsić Brazzoduro i Branko Ružić.

Konkurencija s filmskim junacima koji pokazuju da nisu 'samo' djeca

U konkurenciji festivala je osam recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, a tema koja se provlači kroz većinu filmova je da biti kreativan i razigran ne znači nužno biti djetinjast, pa se glavni junaci često zrelije od odraslih ponašaju u kritičnim situacijama.

Uz hrvatski film, tu su i nizozemska topla priča o prijateljstvu "Moje neobično ljeto s Tess", dobitnik posebnog priznanja žirija u programu Generacija Kplus na upravo završenom Berlinaleu te njemačko-kenijski "Supa Modo", nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu.

Tu je i srpsko-makedonski "Zlogonje", najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu u posljednjih nekoliko godina, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, između ostalih i one za najbolji film prestižnog festivala TIFF Kids u Torontu.

Na hrvatsku premijeru filma "Moje neobično ljeto s Tess" doći će i redatelj Steven Wouterlood, a svoj će film premijerno u Zagrebu predstaviti i ekipa "Zlogonja", predvođena redateljem Raškom Miljkovićem.

Za nagrade profesionalnog i dječjeg žirija te publike se natječu još indijska komedija "Dječakov san", njemačko-finska koprodukcija "Tri svemirske pogreške", pustolovni turski film "Na putu do jezera" i danska komedija "Ja sam William".

Klasici s gostima - "Imam dvije mame i dva tate" i "Tajna starog tavana"

U programu Klasici s gostima istaknuti hrvatski redatelj Petar Krelja i njegova suradnica i supruga Vesna Krelja predstavit će kultno ostvarenje Kreše Golika "Imam dvije mame i dva tate" (1968.), komediju o propalom braku i dvije novonastale obitelji, u legendarnim glumačkim izvedbama Mije Oremović i Relje Bašića, a u filmu glumi i tada dječak, danasi latino pjevač Davor Radolfi.

Klasik u izboru Matije Dedića njegov je najdraži film iz djetinjstva, "Tajna starog tavana" (1984.) redatelja Vladimira Tadeja, zabavan znanstveno-fantastični film o dvojici radioamatera čije ljetovanje na Hvaru prerasta u veliku avanturu.

Uz velikane ondašnje kinematografije glume djeca, među kojima su i danas afirmirani glumci Rene Bitorajac te Mario Mirković. Kad su ih pitali što im je najviše ostalo u sjećanju iz tih dana odgovorili su trošenje zarađenog novca na sladolede i snimanje na Hvaru dok su njihovu vršnjaci morali ići u školu. Glazbu za film skladao je Matijin otac, jednako slavni kantautor za djecu i odrasle, Arsen Dedić.

Popratni program - za svakog ponešto

Među roditeljima posebno omiljen program "Moj prvi odlazak u kino" donosi blok kratkih animiranih i igranih filmova za mališane predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Ove godine u prenošenju užitka gledanja filmova pomoći će im glumci Filip Riđički i Sara Stanić, koji će tijekom projekcije uživo čitati dijaloge.

U popratnom programu izdvaja se selekcija kratkometražnih filmova "Svaki dan otkrivam", s pet filmova kratkog metra namijenjenih starijima od sedam godina. Djeca će kroz te filmove moći saznati, među ostalim, zašto Lili odlučuje izgraditi avion, kako će Pauline i Noham spasiti svoju veliku ljubav te kako to izgleda kad jedno prijateljstvo izraste iz močvarne rupe.

Održat će se i program "Produženi boravak" u kojem će biti prikazan nagrađivani kratkometražni igrani film "Trešnje" Dubravke Turić.

"Produženi boravak" zamišljen je kao dodatak radionici Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma koja je namijenjena nastavnicima i svim zainteresiranima za filmsku edukaciju, no projekcija je otvorena za širu publiku.

Nakon projekcije uslijedit će razgovor između redateljice Dubravke Turić i spisateljice i članice ovogodišnjeg profesionalnog žirija KinoKina Olje Savičević Ivančević, prema čijoj je kratkoj priči i snimljen film.

Dio programa KinoKina po prvi put će gostovati u drugim gradovima Hrvatske, za početak u kinima u Rijeci (Art-kino Croatia) i Dubrovniku (Kino Sloboda).

Detaljan program i raspored projekcija 4. KinoKino Festivala dostupni su online na kinokino.hr, gdje se mogu pratiti i sve novosti vezane uz program i popratna događanja.

KinoKino Festival pokrenuo je organizacijski i kreativni tim Zagreb Film Festivala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙