FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bukurešt se protivi imenovanju Kovesi za glavnog javnog tužitelja EU-a

BUKUREŠT, 13. veljače 2019. (Hina/AFP) - Rumunjski ministar pravosuđa je u pismu što ga je uputio europskim kolegama u lošem svjetlu prikazao sutkinju Lauru Codrutu Kovesi, simbol borbe protiv korupcije u Rumunjskoj, čiju bi kandidaturu na dužnost glavnog javnog tužitelja EU-a Bukurešt htio minirati.

U tom pismu koje su mediji objavili u srijedu, Tudorel Toader optužuje državnu odvjetnicu da je potpisala "tajne i nedemokratske dogovore" s rumunjskim obavještajnim službama radi suradnje na istragama povezanim s nacionalnom sigurnošću i s korupcijom.

Toader iznosi usporedbu s mračnim vremenima političke policije rumunjskog komunističkog režima. "Takvi protokoli, proglašeni neustavnima, podsjećaju na političku uvezanost Securitatea i provedbe zakona za komunističkog režima", piše.

Laura Codruta Kovesi (45) je od 2013. do 2018. bila na čelu rumunjskog državnog odvjetništva za suzbijanje korupcije (DNA), nakon čega je ljetos grubo razriješena dužnosti na poticaj lijeve vlade. Tijekom njezina mandata u DNA-i stotine zastupnika su bili sudski gonjeni i osuđeni za malverzacije.

Sutkinja koja uživa veliku popularnost među Rumunjima, više od godinu dana je na meti socijaldemokratske većine koja ju optužuje da zlorabi ovlasti i da s ostatkom pravosudnog sustava i s obavještajnim službama djeluje kao "paralelna država".

Kovesi se nakon razrješenja kandidirala za čelnicu ureda javnog tužitelja EU-a koji se ima osnovati krajem 2020. Zadaća te nove ustanove bit će bolja koordinacija napora zemalja članica u suzbijanju financijskog kriminala na račun EU-a.

U pismu predsjednika povjerenstva za zaprimanje kandidatura koji je proučavao prijave na tu dužnost, navodi se da Kovesi ima najviše izgleda među trima kandidatima koji su ušli u uži izbor.

U vrijeme kada Rumunjska do srpnja predsjeda Europskom unijom, rumunjski ministar pravosuđa je najavio da će se usprotiviti eventualnom imenovanju njegove sunarodnjakinje.

Vlade zemalja članica EU-a i Europski parlament trebaju početkom ožujka izabrati glavnog javnog tužitelja EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙