FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli radovi na poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture u Vinkovcima, Otoku, Ivankovu i Cerni

VINKOVCI, 11. veljače 2019. (Hina) - Prigodnom svečanošću u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, na kojoj je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, u ponedjeljak su počeli radovi na projektu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture u anglomeraciji Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna vrijedni 385 milijuna kuna od čega je nešto više od 70 posto iz fondova EU, a ostalo iz domaćih izvora.

Ministar Ćorić: U posao uključene domaće tvrtke 

"Takvi projekti ne događaju se slučajno već su rezultat sinergije jedinica lokalne samouprave i uprave te državne uprave", rekao je ministar Ćorić te dodao kako je riječ o ogromnom poslu u koji su uključeni domaći izvođači radova pa će, osim podizanja životnog standarda građana Vukovarsko-srijemske županije, projekt imati pozitivne učinke i na rast gospodarstva u tom dijelu Hrvatske.

Po riječima direktora "Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije" Dražena Milinkovića, tvrtke koja je nositelj cijelog posla, Vinkovci i Otok te općine Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Prvilaka dobit će novu mrežu odvodnje ili će im se rekonstruirati postojeća mreža.

"Trenutačno samo aglomeracija Vinkovci ima značajniju razinu priključenosti na sustav javne odvodnje od 70 posto, Otok je na razini priključenosti od 13 posto, dok Ivankovo i Cerna uopće nemaju sustav javne odvodnje", rekao je Milinković.

Generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković  rekao je da će, kad završi provedba projekta, razina priključenosti na sustav javne odvodnje na području ta dva grada i četiri općine bit će veća od 80 posto što je ocijenio izvrsnim zna li se da je hrvatski prosjek 52 posto.

Pohvalio je "Vinkovački vodovod i kanalizaciju" koji s pitkom vodom opskrbljuje oko 100.000 građana na području istočne Slavonije te je ta tvrtka, kako je kazao, uspješno obavila poslove oko priključenja Slavonskog Broda i Otoka na regionalno vodocrpilište u Sikirevcima ne ugrozivši opskrbu ostalih korisnika iz većeg dijela Vukovarsko-srijemske županije.

Bosančić: Odvodnja u svakom vinkovačkom domaćinstvu

Zadovoljstvo početkom radova izrazili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je ocijenio kako će taj projekt pozitivno utjecati na razinu gospodarskih aktivnosti u Vinkovcima, a građanima osigurati još kvalitetniju opskrbu pitkom vodom i sustav javne odvodnje koji će sada doći do svakog vinkovačkog domaćinstva.

Dalibor Pavić iz "Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije" rekao je kako će se u sklopu projekta izgraditi i rekonstruirati oko 162 kilometara kanalizacijske mreže, 8.269 priključnih okana i 40 crpnih stanica. Rekonstruirat će se 22 crpne stanice, nadograditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Jošine u Vinkovcima s II. na III. stupanj te pustiti u rad uređaji za pročišćavanje u Ivankovu i Cerni.

Radovi će trajati 30 mjeseci, a većim dijelom financirat će se iz fondova EU - 70,76 posto, po 11,96 posto izdvojit će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i "Hrvatske vode", a  5,85 posto Gradovi Vinkovci i Otok te Općine Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka.

Sudionici svečanosti obišli su i jedno od radilišta projekta, na ulazu u Vinkovce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙