FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bez ulaganja u poduzetničke vještine EU ne može konkurirati SAD-u i Kini - tribina

ZAGREB, 8. veljače 2019. (Hina) - Ulaganje u poduzetničke vještine i administrativno rasterećenje poduzetnika uvjeti su koje Europska unija mora zadovoljiti kako bi mogla konkurirati globalnim gospodarskim igračima, SAD-u i Kini, rečeno je u petak u Zagrebu na tribini Europska unija i poslovanje. 

„Kombiniranje naprednih, digitalnih tehnologija sa specifičnim i raznolikim ljudskim vještinama i znanjima budućnost je poslovanja, zbog čega obrazovne sustave u Europi treba okrenuti praksi te mlade još tijekom srednjoškolskog obrazovanja, pa i ranije, učiti traženim digitalnim vještinama, upoznavati ih s poduzetništvom i poticati njihovu inovativnost", smatra hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić (EPP). 

Eurozastupnica je poručila da će se tek uspostavom stvarnog jedinstvenog tržišta u Europskoj uniji riješiti problemi s kojima se poduzetnici susreću u prekograničnom poslovanju, a EU moći konkurirati SAD-u i Kini. 

"Na razini EU-a se jako puno radi na uspostavi stvarnog jedinstvenog tržišta jer smo fragmentirani, svaka država ima svoje propise, a to nas koči da se postavimo kao globalni lider", istaknula je Maletić. 

Marina Grgić Eldić iz ZICER-a, poduzetničkog centra Grada Zagreba, rekla je da je građane u Hrvatskoj potrebno naučiti poduzetničkim vještinama, iako ne nužno u školama.

"Potrebno je naučiti građane kako upravljati novcima. Budući da to nemamo u školskom kurikulumu, trudimo se na seminarima ljudima ugraditi barem osnovne poduzetničke vještine", rekla je Grgić Eldić.

Prošle godine je edukacije i savjetovanja poduzetničkog centra Plavog ureda pohađalo gotovo pet tisuća postojećih i budućih poduzetnika, a među njima dvadesetak posto mladih.

Grgić Eldić podsjeća da je "svim poduzetnicima na početku potrebno povoljno i kontinuirano financiranje.Trenutno su najpopularnije potpore za samozapošljavanje i kreditna sredstva koja su financirana EU novcem". 

Osnivač i glavni urednik portala Netokracija, Ivan Brezak Brkan nije siguran može li se EU postaviti kao globalni lider, ali da sredstvima iz EU-a možemo hvatati korak s trendovima. 

"EU je pomogla svojim fondovima i institucionalni novac izravno doprinosi razvoju malih tvrtki u Hrvatskoj", istaknuo je Brkan. 

Brkan je dodao da Hrvatska treba učiti na primjerima iz susjedstva kao i da zemlje trebaju učiti jedne od drugih. 

Tribina Europska unija i poslovanje dio je ciklusa „Što Europa čini za mene“ kojim je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj otvorio raspravu o ulozi i važnosti Unije u svakodnevnom životu građana.

Na tribini je sudjelovala državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Andreja Metelko Zgombić, a dotaknula se odljeva mozgova. 

„Mobilnost je i nacionalni rizik i prednost, a na nama je da brain drain pretvorimo u prednost. I druge članice su imale isti problem, a bitno je stvoriti uvjete da se mladi koji koriste mobilnost doista i žele vratiti u Hrvatsku", rekla je Metelko Zgombić.

Tribine u organizaciji Ureda EP-a u Hrvatskoj odvijaju se uoči svibanjskih izbora do kojih je preostalo malo više od sto dana. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙