FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LJUBLJANA - Nekadašnji direktor PIK-a Vrbovec Bojan Bevc koji je prije deset dana na osnovi Interpolove tjeralice uhićen u Austriji i nalazi se u pritvoru u Klagenfurtu bit će prema navodu njegova odvjetnika Rolanda Grilca idućeg tjedna izručen Hrvatskoj. Bevc je odlučio pristati na izručenje kako bi pred Županijskim sudom u Zagrebu pokušao dokazati da je nedužan u procesu u kojemu je osumnjičen za zloporabu ovlasti i štetu od skoro 17 milijuna kuna nanesenu PIK-u Vrbovec u vrijeme kad je kao krizni menadžer vodio to poduzeće, pojasnio je Grilc. Austrijske vlasti Bevca će u Zagreb prebaciti zrakoplovom jer bi u slučaju izručenja kopnom preko Slovenije, to zahtijevalo poseban postupak i dopuštenje slovenskog ministarstva pravosuđa.

JAKARTA - Muslimani fundamentalisti prosvjedovali su u petak ispred prostorija danskog veleposlanstva u Jakarti protiv objavljivanja karikatura Muhameda u Danskoj, a nakratko su prodrli i u predvorje same zgrade. Nekoliko članova radikalne indonezijske muslimanske organizacije Fronte za zaštitu islama, uspjelo je se probiti u zgradu veleposlanstva prije nego su ih istjerali zaštitari. Uzvikujući "Allahu akbar" prosvjednici su zgradu veleposlanstva zasuli jajima, porazbijali stakla i svjetiljke te strgnuli i na pločniku pred kućom spalili crveno-bijelu dansku zastavu. Po navodima Maksunija, predvodnika prosvjeda, veleposlanik Niels Andersen primio je tri predstavnika kojima je obećao javno se ispričati preko medija u Indoneziji, najnaseljenijoj muslimanskoj naciji na svijetu s 220 milijuna stanovnika (90 posto muslimana).

PATIKUL - Šest osoba ubijeno je u petak u napadu na kršćane na otoku Jolo, na jugu Fililpina, području islamističke skupine Abou Sayyaf, priopćila je policija. Do napada je došlo u zoru u Patikulu gdje je najmanje pet neidentificiranih muškaraca otvorilo vatru na kolibe usmrtivši šest osoba među kojima osmomjesečnu bebu. Napadači su lupali po vratima i ispitivali stanare o njihovoj vjeri te se nekoliko minuta kasnije vratili i otvorili vatru. Skupinu Abou Sayyaf Washington i Manila smatraju povezanom s terorističkom mrežom Al-Qaide Osame bin Ladena.

SEUL - Južna i Sjeverna Koreja dogovorile su se u petak da do kraja ovog mjeseca ili početkom ožujka obnove razgovore na visokoj razini o smanjivanju vojnih napetosti i izgradnji povjerenja u cilju približavanja započetog 2000. godine, objavila je južnokorejska vojska. Sporazum je postignut na sastanku u neutralnom gradu Panmunjomu smještenom usred demilitarizirane zone široke četiri kilometara gdje je potpisano primirje kojim je okončan trogodišnji rat 27. srpnja 1953. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙