FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 19. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska će platiti dug po Osimskim i Rimskom ugovoru, ali se ti ugovori neće revidirati, poručio je danas premijer Ivo Sanader sa sjednice Vlade. Rimski i Osimski ugovori, sklopljeni između bivše Jugoslavije i Italije, ničim neće biti dovedeni u pitanje, kazao je premijer osvrćući se i na jučerašnji prosvjed optanata u Strassbourgu. Znamo štititi nacionalne interese, neće biti nikakvih razgovora o promjeni Osimskih i Rimskog ugovora, ponovio je premijer. Podsjetio je da je Hrvatska po tom osnovu naslijedila dug od 35 milijuna dolara, da je Italija odbijala dati žiro račun na koji bi se mogao uplatiti. U idućem vremenu razmotrit ćemo način kako ćemo to realizirati, rekao je Sanader na sjednici Vlade koja je Saboru predložila da potvrdi sporazum s Italijom o konsolidaciji hrvatskog duga.

ZAGREB - Vijećnički mandat neupitno pripada vijećniku, bez obzira što je izabran na listi političke strane ili neovisnoj listi, poručio je premijer Ivo Sanader s današnje sjednice Vlade koja je predložila dopune zakona koji regulira izbor članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica. Vlada je time reagirala na slučajeve bjanko ostavki nakon posljednjih lokalnih izbora, te propisala da vijećnik može dati ostavku, ali u pisanoj formi i zaprimljenu najkasnije 24 sata prije održavanja sjednice predstavničkog tijela. Zakon vijećniku daje i mogućnost da povuče pisanu ostavku, a to će moći učiniti najkasnije do početka prve sjednice skupštine ili vijeća, nakon zaprimljene ostavke.

ZAGREB - Vlada je danas dužnosti razriješila četiri pomoćnika ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar Kitarović, a imenovala jednog novog. Vlada je tako dužnosti pomoćnika ministrice razriješila Davida Soptu, a umjesto njega imenovala Željka Kuprešaka koji će na tu dužnost stupiti 1. veljače. Uz Soptu s danom 31. siječnja dužnosti pomoćnika ministrice vanjskih poslova i europskih integracija razrješava i Petra Turčinovića, Miru Kovača i Jasminku Novak. Vlada je odluke o tim razrješenjima donijela na zatvorenom dijelu sjednice.Vlada je danas Damira Brdeka imenovala zamjenikom ravnatelja Direkcije za korištenje službenih zrakoplova.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva reagiralo je danas na tvrdnje o neadekvatno izgrađenim stanovima za branitelje i stradalnike Domovinskog rata izrečene na konferenciji za novinare Središnje udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, ističući da se "od svog ustrojavanja bave sanacijom nedostataka na zgradama, odnosno stanovima sagrađenih do 2004. iz programa POS". Ministarstvo u priopćenju navodi da se radi o stanovima koje je država kupila od APN-a iz programa POS-a. Na devet lokacija nema nedostataka, na tri su nedostatci otklonjeni, a na drugima je otklanjanje nedostataka u tijeku.

SLAVONSKI BROD - Predstavnici više seljačkih udruga s područja Slavonije i Baranje i sjeverne Hrvatske na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu najavili su udruživanje radi zaštite seljačkih interesa. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić rekao je da će seljaci, bude li trebalo, biti spremni i politički se organizirati po uzoru na neke interesne skupine koje su to već učinile. Zbog svoje razjedinjenosti udruge imaju slab utjecaj na kreiranje poljoprivredne politike što je posebno značajno sada kada ulazimo u Europsku uniju, ustvrdio je Grivičić pozivajući na okupljanje sve one udruge koje žele pozitivne promjene u hrvatskome agraru. Nazočni su izrazili ogorčenost, kako kažu, izjavama iz resornog ministarstva kako su seljaci pokrali državu varajući na poticajima i plavom dizelu.

ZAGREB - Stopa prireza od 18 posto ove se godine u Zagrebu neće mijenjati, rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić nakon sjednice Gradskog poglavarstva, koje nije podržalo prijedlog zagrebačkog HNS-a da se stopa prireza smanji sa 18 na 10 posto. "Za smanjenje prireza nema nikakvog opravdanja", rekao je Kojić na konferenciji za novinare i dodao da se iz prireza u ovoj godini planira prikupiti 700 milijuna kuna, što je 10,6 posto proračuna. Kojić napominje da bi se smanjivanjem stope prireza s 18 na 10 posto proračunski prihodi smanjili za više od 300 milijuna kuna, što bi, kaže, narušilo financiranje projekata komunalne infrastrukture i programa društvenih djelatnosti, za što su prihodi od prireza isključivo namijenjeni.

PULA - Udruga Odbor za referendum Istarske županije ustvrdila je danas da prostorni planovi u obalnom dijelu te županije zanemaruju struku, potrebe i dobrobit stanovnika, a pogoduju stranom kapitalu, te da je to posljedica dugotrajne vladavine IDS-a. Na današnjoj konferenciji za novinare u Puli predstavnici te udruge, koja kao svoj cilj ističe sprječavanje rasprodaje istarskog zemljišta, kritizirali su i planove o izgradnji golfskih igrališta, tvrdeći da će uništiti poljoprivredno zemljište. Prostor je uglavnom namijenjen velikim "kolonizatorima" koji će raspolagati i s nekoliko stotina hektara zemlje, a domaće je stanovništvo stisnuto u vlastite okućnice, rekao je predsjednik Odbora za referendum Bruno Poropat.

RIJEKA - Saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić na konferenciji za novinstvo u Rijeci danas je, govoreći o slučaju "Jadrolinije" u okviru prijedloga zakona o povremenom i linijskom obalnom pomorskom prometu, ustvrdio da ni jedan međunarodni dokument ne obvezuju da se napiše takav zakon. Tadić je rekao da bi koncesijski ugovori za linije trebali biti sastavljeni kao ugovori o javno-privatnom partnerstvu, odnosno da bi morali točno utvrditi što je to javni interes te, među ostalim, nužnu brzinu broda ili trajekta i njegova maritimna svojstva. Agencija za nadzor koncesijskih ugovora o linijama trebala bi, po Tadićevim riječima, nadzirati ne samo državne već i sve ostale pomorske linije. Rekao je da bi "Jadroliniji" trebalo ustupiti prvenstvenu koncesiju na linijama koje sada održava, a te linije pojačati uključenjem privatnih brodara.

ZAGREB - Film Munich (Muenchen) redatelja Stevena Spielberga, inspiriran stvarnim događajem iz rujna 1972. kada je palestinska skupina "Crni rujan", frakcija PLO-a, tijekom Olimpijskih igara u Muenchenu ubila 11 izraelskih športaša, članova Olimpijskog tima, prikazan je danas novinarima u multipleksu Cinestar Zagreb. Film govori o događaju iz rujna 1972. kada se pred očima 900 milijuna TV-gledatelja diljem svijeta odigrao teroristički napad. U Muenchenu su se održavale ljetne Olimpijske igre tijekom kojih je palestinska skupina "Crni rujan", frakcija PLO-a, napala Olimpijsko selo i ubila dva člana izraelskoga olimpijskog tima, a devet ih je uzela za taoce. Film će se u kinima moći vidjeti od 26. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙