FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 4. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da su odnosi Slovenije i Hrvatske prošle godine imali pozitivan trend sve do kolovoza. "Tada je došlo do meni nerazumljivog i još uvijek ne sasvim pojašnjenog događaja, kad su Hrvatska i Italija zaključile sporazum o razgraničenju epikontinentalnog pojasa", rekao je Janša slovenskim diplomatima koji su se na Brdu kod Kranja okupili na redovnim godišnjim konzultacijama s državnim vrhom. Slovenski premijer ocijenio je da je hrvatsko-talijanski dogovor prekinuo pozitivan trend, čime su bile, kako se izrazio, pokopane mnoge stvari koje su dvije strane prije toga investirale u poboljšanje odnosa.

LJUBLJANA - Dobri odnosi s Hrvatskom u obostranom su interesu, ali se u Hrvatskoj otvorena pitanja bez potrebe politiziraju, rekao je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je odnose s Hrvatskom spomenuo u svom uvodnom govoru diplomatima okupljenim na redovnim godišnjim konzultacijama. "S Hrvatskom se moramo dogovoriti o zajedničkim načelima, a onda ih i poštivati. Naša je međusobna suradnja neophodna, ali korist jedne države ne može ići na štetu druge", rekao je Rupel. Kako je pojasnio, Ljubljana od Zagreba očekuje da će postupati prema standardima koji važe u Europskoj uniji i NATO-u, a ne bez potrebe politizirati otvorena pitanja - pitanje granice i štednje u Ljubljanskoj banci.

PARIZ - Predsjednik Jacques Chirac pozvao je u srijedu Francuze neka "vjeruju u sebe" nakon godine 2005., obilježene događajima koji su hranili njihov pesimizam i tezu o sutonu Francuske. Chirac je na novogodišnjem prijemu za novinare branio francuski "socijalni model" ustvrdivši da je taj model moguće reformirati, ali i poručio: "ne mijenja se ono što mi jesmo". "Francuska je velika nacija, imamo sve razloge biti ponosni. (...) Trebamo vjerovati u sebe", rekao je Chirac i pozvao naciju da prekine "zastranjenje koje se sastoji u tome da se vidi samo negativno i vrijeme troši na stalno samooptuživanje i međusobne podjele". U godini 2005. Francuzi su na referendumu odbacili prijedlog Ustava Europske unije, a krajem godine potresli su ih nemiri mladih imigranata iz francuskih predgrađa.

DUBAI - Iranski su militanti oteli devet iranskih vojnika kako bi izvršili pritisak na službeni Teheran da oslobodi 16 zatvorenih članova njihove sunitske skupine, javlja televizijska postaja Al Arabiya koja je objavila videosnimku te skupine. Prema toj snimci, Organizacija Božjih vojnika za sunitske mudžahedine otela je vojnike i njihovo oružje u pokrajini koja graniči s Pakistanom i oni traže od svoje vlade da ispuni zahtjeve militanata. Videosnimka prikazuje skupinu muškaraca u nekoj jami kako govore prema kameri. Vjerodostojnost snimke nije moguće utvrditi i nije jasno kada su vojnici oteti.

ZAGREB - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko pozdravio je u srijedu postignuti sporazum s Rusijom o cijeni ruskog plina i rekao da je ukrajinsko gospodarstvo spremno za nove tržišne uvjete, objavljeno je na Internet stranici predsjednika Juščenka. "Ukrajinsko gospodarstvo je dovoljno dobro pripremljeno za nove tržišne uvjete", rekao je Juščenko. "Ukrajina poštuje sve svoje međunarodne obveze glede tranzita ruskog plina namijenjenog europskim zemljama", rekao je on i istaknuo da je stoga Ukrajina "pouzdan i stabilan partner Europske unije i Rusije".

ZAGREB - Europljani su ostali tolerantni prema imigrantima čak i nakon bombaških napada u Madridu i Londonu, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje je naručio magazin Reader's Digest. Ukupno 73 posto ispitanih u osam zemalja reklo je da su njihova svakodnevna iskustva s imigrantima pozitivna. Najmanje pozitivno glede imigranata izjasnila se Španjolska u kojoj je 191 osoba izgubila život u terorističkim napadima na Madrid u ožujku 2004. godine, za koje su odgovorni islamski imigranti. U Španjolskoj je 54 posto ljudi odgovorilo da imaju pozitivna iskustva s imigrantima, dok je u Švicarskoj takav odgovor dalo 87 posto, a u Švedskoj 86 posto. Istraživanje je provedeno na uzorku od 7.820 ispitanika širom Europe.

ZAGREB - Nasilje nad medijskim djelatnicima poraslo je u 2005. godini u kojoj su 63 novinara ubijena, a više od 1.300 trpjelo je fizičke napade ili prijetnje, objavila je u srijedu organizacija Reporteri bez granica u godišnjem izvješću. Organizacija, koja je u listopadu objavila top ljestvicu medijski najslobodnijih zemalja na kojoj je Hrvatska zauzela osrednje, 56. od ukupno 167 mjesta, u izvješću o nasilju nad medijskim djelatnicima ocjenjuje da je ono poraslo u odnosu na prethodnu 2004. "Najmanje su 63 novinara ubijena 2005., dok su obavljala svoj posao ili izražavala svoje mišljenje, a ta je brojka najveća od 1995., (kad su 64 novinara ubijena, od čega 22 u Alžiru)", pišu Reporteri. Zatvori su još pretrpani novinarima, a vodi Kina gdje su 2005. bila zatvorena 32 novinara.

MADRID - Novoizabrani bolivijski predsjednik Evo Morales stigao je u srijedu u Madrid odakle će krenuti na turneju u Francusku, Belgiju, a zatim u Južnoafričku Republiku, Kinu i Brazil, javlja agencija France Presse. Morales, koji će 22. siječnja službeno preuzeti dužnost predsjednika Bolivije, stigao je u Španjolsku iz Caracasa i s Kube gdje je kratkim posjetima učvrstio političku suradnju svoje zemlje s režimima Fidela Castra i Huga Chaveza. U Španjolskoj će se bolivijski predsjednik sastati s predsjednikom socijalističke vlade Joseom Luisom Zapaterom, kraljem Juanom Carlosom i drugim španjolskim dužnosnicima.

GAZA - Naoružani pripadnici Fataha prosvjedovali su u srijedu zbog uhićenja jednog od njihovih članova, u skladu s naredbom Palestinske samouprave te su u srijedu blokirali terminal u Rafahu na granici između pojasa Gaze i Egipta, izvijestili su očevici. Stotinjak naoružanih muškaraca smjestilo se na ulasku u terminal braneći na taj način prolaznicima i putnicima ulazak i izlazak. Oni zahtijevaju oslobođenje Allaae al-Hamsa, kojega su u utorak uhitili pripadnici palestinskih snaga sigurnosti, smatrajući ga odgovornim za prošlotjednu otmice troje britanskih državljana u pojasu Gaze. Alaa al-Hams šef je frakcije Brigada mučenika al-Aqse, oružane skupine povezane s pokretom Fatah, kojemu je na čelu Mahmud Abbas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙