FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 106. godini umro zadnji Britanac - vojnik u I. svj. ratu

LONDON , 4. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Zadnji britanski vojnik kojije tijekom Prvog svjetskog rata bio njemački zatvorenik, HaroldLawton, umro je prije Božića u 106. godini u domu umirovljenika uengleskom gradiću Cottesmoreu, izvijestila je njegova obitelj.
LONDON , 4. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Zadnji britanski vojnik koji je tijekom Prvog svjetskog rata bio njemački zatvorenik, Harold Lawton, umro je prije Božića u 106. godini u domu umirovljenika u engleskom gradiću Cottesmoreu, izvijestila je njegova obitelj.

Lawton je imao samo 18 godina kad su ga u Francuskoj 1917. zarobili Nijemci. Tada je 12 dana proveo u jednoj kuli u Lilleu koja je služila kao zatvor, a nakon toga je zaprežnim kolima prebačen u ratni zarobljenički logor u zapadnom njemačkom gradu Mindenu gdje je dočekao završetak rata.

Lawton je odigrao vrlo važnu ulogu među britanskim vojnicima koji su se slali u vojne misije u Francusku tijekom Drugog svjetskog rata, zbog dobrog poznavanja terena i dragocjenih saznanja koja je prenosio britanskim vojnicima. U 99-oj godini odlikovan je prestižnim francuskim ordenom Legije časti.

Nakon Drugog svjetskog rata Harold Lawton je držao predavanja na pariškom sveučlilištu Sorbonne, a zatim se zaposlio kao profesor francuskog jezika na Sveučilištu Sheffield u središnjoj Engleskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙