FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

KIJEV - Ukrajinska državna tvrtka za naftu i plin Naftogaz Ukrajini u potpunosti je ponovno uspostavila isporuku ruskog plina prema Europi, rekao je u utorak na konferenciji za novinare Mikola Gončaruk, član uprave tvrtke. Gončaruk je odbacio optužbe ruske državne tvrtke Gazprom da Ukrajina krade plin iz plinovoda koji preko ukrajinskog teritorija prenose plin na zapad kontinenta. Dodao je da Gazprom nije platio za usluge tranzita.

ZAGREB - Hrvatska Vlada utvrdila je na sjednici u utorak plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, temeljem kojega bi u ovoj godini trebalo uskladiti 59 zakona. U prvom kvartalu ove godine s europskim bi trebalo uskladiti 9 zakona, u drugom 12, u trećem 5, a u zadnjem četvrtom 33 zakona. Hrvatska se obavezala na postupno usklađivanje zakonodavstva s acquis communautaireom potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP).

BAD REICHENHALL - Zbog straha da bi se krov mogao potpuno urušiti njemačke spasilačke ekipe su u utorak prekinule svoja nastojanja da ispod ruševina klizališta izvuku ženu i troje djece za koje se smatra da su još blokirani pod krovom koji se urušio pod teretom snijega i ubio najmanje 11 osoba. Georg Grabner, dužnosnik lokalne vlade je rekao kako će se operacija spašavanja nastaviti kasnije u utorak kada se s primjerenom opremom rasčiste ruševine goleme građevine čiji se krov u ponedjeljak pod teretom snijega urušio. Na pitanje ima li znakova života iz ruševina gdje se navodno nalaze još 4 osobe, zapovjednik vatrogasaca Rudi Zeif je rekao "Nažalost ne".

ZAGREB/CARACAS - Novoizabrani bolivijski predsjednik Evo Morales posjetio je u utorak Venezuelu gdje je sa svojim ideološki bliskim kolegom po dužnosti Hugom Chavezom razgovarao o planiranoj nacionalizaciji bolivijskih zaliha nafte i plina. U sklopu međunarodne turneje prije svečane inauguracije 22. siječnja, Morales je prvo posjetio Kubu, prema čijem predsjedniku Fidelu Castru gaji veliko divljenje, a zatim Venezuelu koju vodi također ljevičarski predsjednik Chavez. Tijekom kampanje Morales se deklarirao kao protivnik neoliberalizma i pristaša nacionalizacije plina Bolivije, druge u Latinskoj Americi po zalihama prirodnog plina (iza Venezuele).

BEČ - Gusti je snijeg u utorak srušio drveće i pokrenuo lavine u središnjem dijelu Austrije u utorak, blokiravši ceste i željeznicu te omevši opskrbu električnom energijom u 15.000 kućanstava. Policija je jutros zatvorila cestu između Salzburga i Villacha na talijanskoj granici zbog opasnosti od pokretanja lavina. Srušeno je drveće blokiralo i druge ceste u središnjoj Austriji gdje je zatvoreno još oko 40 prometnica.

SANTIAGO - Peru je u utorak službeno zatražio od Čilea da mu izruči bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimoria kako bi mu se sudilo za kršenja ljudskih prava i korupciju. Peru Fujimorija tuži po 12 točaka među kojima je i izdavanje naredbe eskadronima smrti da ubiju 25 osoba, protuzakonito prisluškivanje telefona, preusmjeravanje državnih fondova u korist obavještajne službe, podmićivanje političara i transakcija 15 milijuna dolara čelniku Fujimorijeve obavještajne službe Vladimiru Montesinosu. Fujimori je u uhićen u Čileu prije dva mjeseca kada je doputovao iz Japana gdje je živio u izgnanstvu otkako je njegov autoritarni režim, koji je bio na vlasti od 1990. do 2000. godine, pao uslijed skandala zbog korupcije.

LONDON - Bombaški napadi u Londonu u srpnju prošle godine stajali su samo nekoliko stotina funti, objavio je u utorak BBC. Čim je Scotland Yard otkrio identitet četvorice terorista odgovornih za napade 7. srpnja, počela je i istraga o financiranju napada. Istražitelji sada smatraju da je Mohammad Sidique Khan, koji je radio u osnovnoj školi, bio glavna osoba iza napada i da je on bio taj koji je dao novac ostalim teroristima da kupe potrebne materijale. Za usporedbu, napadi 11. rujna na Sjedinjene Države stajali su 500.000 američkih dolara, a teroristički napadi u Madridu oko 10.000 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙