FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 30. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 30. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

BERLIN - Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel pozvao je u razgovoru za list Sueddeutsche Zeitung da se poštuje "dostojanstvo Srba" u razgovorima o budućem statusu Kosova. U razgovoru za muenchenski list Schuessel je ocijenio da se Srbija suočila sa složenim problemima, od međunarodnog pritiska za izručenje osumnjičenih ratnih zločinaca do pitanja budućnosti njenog saveza sa Crnom Gorom kao i nastojanjima da oživi svoje gospodarstvo. "Pozivam da dostojanstvo Srba uzmemo vrlo ozbiljno", rekao je Schuessel kako prenosi Sueddeutsche Zeitung u izdanju od subote. Pregovori pod posredništvom UN-a o tome hoće li Kosovo postati neovisno, kako traže Albanci ili ostati pod formalnom kontrolnom Srbije trebaju početi u siječnju.

SUBOTICA - Tijekom božićnih blagdana u Vojvodini dogodilo se nekoliko incidenata u kojima su se na meti vandala našla vjerska i nacionalna obilježja katolika i Mađara, izvijestili su petak u Subotici predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara. Najteži incident po njihovim riječima bilo je podmetanje vatre u jednoj kapelici u Subotici, u kojoj je tijekom blagdana ubačenom svijećom zapaljena slama ispod betlehemske štalice. "Materijalna šteta nije velika, no pokazuje da se ekstremizmu u Srbiji još nije stalo na put", izjavio je jedan od čelnika Saveza vojvođanskih Mađara Imre Kern. Dodao je da je u jednom vojvođanskom selu bilo provokacija tijekom mise polnoćke, da su razbijeni prozori na novosadskoj podružnici stranke, kao i prozor na sjedištu organizacije koja posreduje kod izdavanja mađarskih viza.

MADRID - Španjolski nacionalni sud osudio je u petak pripadnika baskijske separatističke organizacije ETA-e na 100 godina zatvora zbog ubojstva političara 2000. godine. Diego Ugarte Lopez de Arcaute proglašen je krivim za pripadnost terorističkoj ćeliji koja je detonirala bombu pred kućom baskijskog socijaliste Fernanda Buesae u veljači 2000. godine, pri čemu je ubijen i njegov tjelohranitelj. Sud je također odredio da se Lopez de Arcaunte ne smije približavati pripadnicima obitelji ubijenog političara pet godina nakon puštanja na slobodu. Prema španjolskom zakonu, najveća zatvorska kazna za osuđene kriminalce je 30 godina.

WASHINGTON - Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o tome tko je otkrio tajnu operaciju prisluškivanja koju je predsjednik George Bush odobrio nakon terorističkih napada 11. rujna, objavili su u petak dužnosnici. "Otvorili smo istragu o neovlaštenom odavanju tajnih materijala NSA-e (Agencije za nacionalnu sigurnost)", rekao je neimenovani dužnosnik. Bush je početkom mjeseca priznao da takav program postoji, a odavanje podataka New York Timesu nazvao je "sramotnim činom". Ministarstvo pravosuđa nije objavilo pojedinosti o tome na čiji je zahtjev pokrenuta istraga niti kako će se provesti.

ZAGREB - Oštra zima pogodila je u petak većinu Europe, u Švicarskoj su zabilježene najniže temperature ove zime, dok snijeg neprestano pada u Italiji, Španjolskoj i većini zemalja sjeverno od Alpa. U Švicarskoj je u Neuenburgu zabilježena temperatura od -35 stupnjeva, a u Španjolskoj su četiri planinska prijelaza blokirana. U petak je zatvoreno nekoliko autocesta u Francuskoj, a deseci nesreća prijavljeni su u blizini grada Rennesa. Snijeg i hladnoća pogodili su u petak dijelove Mađarske, a ukupno se šezdeset auta našlo u jednom velikom i šest malih lančanih sudara na najprometnijoj autocesti. U istočnome Yorkshireu u Velikoj Britaniji snijegom je zameteno pedeset vozila. Nizozemska željeznica i autobusna služba Connexxion mole putnike da ne putuju jer se približava nevrijeme.

ZAGREB - Ruski energetski div Gazprom obnovio je u petak prijetnju prekida isporuka plina Ukrajini ako ona ne prihvati veću cijenu, ali je zapadnoj Europi poručio da ta mjera neće pogoditi njezina tržišta. Moskva i Kijev nastavljaju pregovore o cijeni ruskog plina za Ukrajinu koju isporučitelj, Gazprom, želi učetverostručiti sa sadašnjih 50 na 220 do 230 dolara za tisuću kubičnih metara, uz prijetnju obustava isporuka od 1. siječnja. Mjera neće pogoditi Europsku uniju, kazao je izvršni direktor Gazproma, Aleksej Miller i dodao da postoji "detaljni plan" kojim će se osigurati da se ne prekine isporuka plina za Europu preko Ukrajine. Njemačka, koja preko ukrajinskog teritorija prima 30 posto količina potrebnog plina, pozvala je u petak obje zemlje da se "što prije" dogovore ali i napomenula da ne igra ulogu posrednika.

BERLIN - Njemački političari od bivšeg kancelara Gerharda Schroedera (SPD) traže posredovanje u sukobu između Ruske Federacije i Ukrajine oko isporuke ruskog plina. "Gerhard Schroeder bi kao šef nadzornog odbora Baltičkog plinovoda, koji pripada Gazprom koncernu, trebao izvršiti pritisak na šefove vlada Rusije i Ukrajine kako njihov sukob ne bi uzrokovao povećanje cijena plina u Njemačkoj", smatra Rita Pawleski, povjerenica Kršćansko demokratske unije (CDU) za gospodarska pitanja. U razgovoru za "Bild" istaknula je i bliske odnose Schroedera i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Zamjenik šefa socijaldemokratskog zastupničkog kluba Michael Mueller smatra da bi, u prošlosti kritiziran ulazak Schroedera u nadzorni odbor Baltičkog plinovoda, sada Njemačkoj mogao koristiti.

PARIZ - Francuska policija namjerava razmjestiti 25.000 policajaca diljem Francuske kako bi se osigurao red i mir na dočeku Nove 2006. kada inače mladi pale stotine automobila. Francuske će vlasti tako pokušati spriječiti moguće izbijanje nemira poput vala vandalizma i paljenja automobila koji je zahvatio Pariz u listopadu a onda se proširio i na druge gradove. Paljenje automobila nije neuobičajeno u Francuskoj gdje svake noći izgori desetak vozila. Od 1997. godine svaku novogodišnju noć bude spaljeno oko 300 automobila, podaci su francuskog ministarstva unutarnjih poslova.

LONDON - Organizatori novogodišnje parade u Londonu u petak su se zabrinuli zbog prijetnje štrajkom metroa koji je predviđen za 31. prosinca i 1. siječnja. Ako se u posljednji trenutak ne postigne dogovor između Londonske podzemne željeznice i sindikata štrajk bi mogao paralizirati cijelu gradsku mrežu na 24 sata od 31. prosinca u podne do podneva 1. siječnja. Očekuje se da će se u centru Londona u nedjelju ujutro okupiti oko 400.000 ljudi povodom godišnje parade koja svake godine okupi oko 10.000 umjetnika i koju prenosi desetak televizijskih kanala. Organizatori parade su zamolili londonskog gradonačelnika Kena Livingstonea da poduzme hitne mjere.

KABUL - Najmanje četiri afganistanska policajaca su ubijena i osmorica ranjena kada je napadač, za kojeg se sumnja da je pripadnik talibana, daljinski detonirao bombu na policijskoj nadzornoj točci u južnoj afganistanskoj provinciji Helmandu, rekla je policija u petak. Po izjavi višeg policijskog dužnosnika Bahardur-Khana, napad se dogodio u četvrtak navečer u okrugu Hazar-Joft dok su policajci večerali. "Četvoro policajaca ubijeno je na licu mjesta", rekao je Khan. Ranjeni su odvezeni u bolnicu u Lashkargi, glavnom gradu pokrajine. Khan je rekao da iza napada stoje "neprijatelji Afganistanaca", misleći na pripadnike svrgnutog talibanskog režima.

PEKING - Kina i dalje ne daje drugima uzorke ptičje gripe iz žarišta u toj zemlji, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), samo dan nakon što je Peking objavio da je i četvrta osoba umrla od virusa ptičje gripe H5N1 prije tjedan dana. Prema svemu sudeći zaražena je u području u kojem do tada nije bilo žarišta gripe. Međunarodne zdravstvene organizacije traže od Kine da uzorke životinja uginulih od ptičje gripe pošalje u druge zemlje na testiranje, a Kina to ne čini. "To znači da se ništa ne zna o napredovanju virusa u Kini", rekao je Roy Wadia, glasnogovornik pekinškoga ureda WHO-a. Jedan se tajvanski dužnosnik u petak požalio da njegova vlada nije primila izravnu informaciju iz Pekinga o novoj žrtvi te rekao kako Kina namjerno taji podatke.

VILNIUS - Poljska je u ponedjeljak postala prva bivša komunistička zemlja koja je za NATO preuzela nadzor zračnog prostora baltičkih zemalja, a tu je dužnost preuzela od američkih vojnih snaga na ceremoniji održanoj u Litvi. "Vjerujem da će to biti uspješna misija. Poljski piloti nadziru vlastiti zračni prostor i dobro su upoznati s tom zadaćom. Isto tako dobro poznaju čitavu regiju", rekao je novinarima litvanski ministar obrane Gediminas Kirkilas na kraju ceremonije koja se održala u zračnoj bazi Zokniani, na sjeveru zemlje. Četiri lovca Mig 29 i oko 70 pripadnika poljskih vojnih snaga biti će stacionirano u Litvi. Poljska ovu dužnost od SAD-a preuzima na rok od tri mjeseca nakon čega će je krajem ožujka predati Turskoj.

MONROVIA - Novi zakon protiv silovanja u Liberiji stupio je na snagu u petak i njime je za taj zločin predviđena zatvorska kazna od deset godina do doživotne. Prema novome zakonu grupno silovanje kažnjivo je doživotnim zatvorom, a ostali oblici silovanja desetgodišnjom kaznom. No nakon parlamentarne je rasprave odlučeno da zakon neće obuhvatiti i silovanje u braku jer ga je, piše agencija dpa, teško dokazati. Silovanje je u Liberiji od rata 1990. postalo veoma često, a mlade djevojke i starije žene često su bile seksualne robinje gerilcima. Svaki se dan prijavljuju najmanje tri slučaja silovanja. Prošli je mjesec jedan nigerijski pripadnik snaga UN-a silovao devetogodišnjakinju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙