FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa telefonske sjednice Vlade

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Sa telefonske sjednice Vlade
ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Sa telefonske sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Osnovica za izračun plaća korisnika državnog proračuna od 1. siječnja iduće godine iznosi 4.546,85 kuna bruto, odlučila je Vlada na današnjoj telefonskoj sjednici, a priopćio Vladin Ured za odnose s javnošću.

Odluka stupa na snagu 1. siječnja, čime prestaje važiti osnovica za izračun plaća državnih službenika i namještenika te službenika i namještenika u javnim službama u iznosu 4.414,42 kune, koju su Vlada i sindikati utvrdili dodacima kolektivnim ugovorima u listopadu 2003.

Nova je osnovica za 132,43 kune, ili tri posto, viša od dosadašnje, kao što je najavila Vlada.

Protiv takve Vladine odluke četiri sindikata državnih službi organizirala su prvo prosvjed, a 28. prosinca i jednodnevni štrajk.

Vlada je, naime, odbila sindikalni zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna (oko 150 kuna neto) svim službenicima i namještenicima, čime bi se privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama javnih službi, te nije donijela uredbe o povećanju koeficijenata i dodacima na posebne uvjete rada.

Najveći broj službenika i namještenika prima plaću između 2.600 i 3.100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, tvrde sindikati.

Izračunali su da povećanje osnovice od tri posto za više od 60 posto zaposlenih u državnim službama znači povećanje plaća ispod 80 kuna, dok državnim dužnosnicima, koji ionako imaju najviše plaće, donosi porast od 300 do 500 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙