FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivo Dropulić najuspješniji mladi glazbenik 2005.

ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) - Nagradu Zagrebačke filharmonije(ZF) i PBZ American Expressa za najuspješnijega mladog glazbenika u2005. dobio je violinist Ivo Dropulić, priopćeno je danas iz ZF-a.
ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) - Nagradu Zagrebačke filharmonije (ZF) i PBZ American Expressa za najuspješnijega mladog glazbenika u 2005. dobio je violinist Ivo Dropulić, priopćeno je danas iz ZF-a.

Nagrada koja se sastoji od kristalne skulpture, rada akademske kiparice Hede Rušec, plakate i putničkih čekova AmEx-a u vrijednosti od 5000 eura, dobitniku će biti uručena na početku Filharmonijskoga bala 30. prosinca 2005.

Odluku o ovogodišnjem laureatu donio je Odbor u sastavu predsjednik Nenad Turkalj te članovi Miljenko Puljić, Vjekoslav Šutej, Nina Oberiter Gluhak, Tonko Ninić i Valter Dešpalj.

Violinist Ivo Dropulić rođen je u Zagrebu 1986. u glazbeničkoj obitelji. Violinu je počeo učiti sa sedam godina u Glazbenoj školi u Plovdivu. Godine 1998. osvojio je prvu nagradu na Hrvatskom državnom natjecanju učenika glazbenih škola u Rijeci, a neposredno nakon toga i treću nagradu kao najmlađi sudionik u svojoj kategoriji na Međunarodnom natjecanju u Goriziji.

Godine 1999. održao je u Plovdivu svoj prvi samostalni koncert izvodeći skladbe Bacha, Paganinija i Wieniawskoga.

Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od godine 2001. - najprije je, kao 15-godišnjak, primljen u razred Tonka Ninića, a od 2002. bio je polaznikom klase poznatoga ruskog violinista i pedagoga Leonida Sorokina.

Na koncertu-audiciji za izbor hrvatskoga predstavnika na eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika 2002. osvojio je prvo mjesto izvodeći Paganinijev Prvi koncert za violinu i orkestar, za koju je izvedbu iste godine osvojio Nagradu Stjepan Šulek.

U 2003. uspješno je debitirao sa Sofijskim solistima u Sofiji izvodeći Mozartov Treći koncert za violinu i orkestar u G-duru, a u svibnju 2004. sa Zagrebačkom je filharmonijom izveo Sibeliusov Koncert za violinu.

Početkom 2005. bio je laureatom Osmoga međunarodnoga violinističkog natjecanja Vaclav Huml u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙