FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN uspostavio povjerenstvo za post-kofliktna stanja

WASHINGTON/NEW YORK, 20. prosinca (Hina) - Ujedinjeni narodi su uutorak uspostavili Povjerenstvo za izgradnju mira, novo tijelo kojetreba pomoći zemljama koje izlaze iz sukoba da ponovno ne padnu u kaosnasilja.
WASHINGTON/NEW YORK, 20. prosinca (Hina) - Ujedinjeni narodi su u utorak uspostavili Povjerenstvo za izgradnju mira, novo tijelo koje treba pomoći zemljama koje izlaze iz sukoba da ponovno ne padnu u kaos nasilja.

Opća skupština i Vijeće sigurnosti su prihvatili rezoluciju kojom se uspostavlja Povjerenstvo za izgradnju mira, predloženo na svjetskom summitu UN-a održanom u rujnu u New Yorku.

"Ova rezolucija po prvi put u povijesti UN-a stvara mehanizam koji za zemlje koje izlaze iz sukoba osigurava da post-koflikt ne znači i prestanak angažiranja međunarodne zajednice", rekao je predsjednik Opće skupštine, Šveđanin Jan Eliasson.

On je na konferenciji za novinare kazao da je oko 50 posto sukoba u posljednjih 20 godina ponovno izbilo u roku od pet godina nakon postizanja mirovnih sporazuma.

Povjerenstvo će, djelujući isključivo temeljem konsenzusa, raditi na održavanju mira, stabilizaciji, obnovi, izgradnji institucija i dugoročnom razvitku zemalja kako bi im pomoglo u tranziciji iz rata u mir.

Novo Povjerenstvo će imati stalni organizacijski odbor od 31 člana, birana na dvije godine uz mogućnost obnavljanja mandata.

Odbor će se činiti sedam članica Vijeća sigurnosti, uključujući njegovih pet stalnih članica, sedam članica iz UN-ova Ekonomskog i socijalnog vijeća, pet članica koje najviše doprinose proračunu i fondovima UN-a, pet članica koje daju najviše osoblja UN-ovim mirovnim misijama te sedam dodatnih članova koje će birati Opća skupština posebno uzimajući u obzir države koje imaju iskustvo u obnovi poslije sukoba.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je rekao kako će Povjerenstvo "pomoći zemljama da učine tranziciju iz rata u mir" dodajući da još treba dosta uraditi da bi se osiguralo njegovo funkcioniranje ne u dvoranama UN-a nego "zemljama kojima je potrebna pomoć".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙