FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 19. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je danas da "u bolnicama nema kolapsa te da stvari funkcioniraju normalno". Komentirajući napis u današnjem Večernjem listu o velikim dugovima bolnica zbog kojih mnogima prijeti ovrha od dobavljača lijekova i medicinskog materijala, Ljubičić je ustvrdio da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) svoje obveze podmiruje u okviru 150 dana. Pojedine su bolnice, međutim, prebacile te rokove pa su dobavljačima dužne i po 450 dana, rekao je Ljubičić najavivši da će se sutra sastati s predstavnicima Udruženja veledrogerija i razmotriti te dugove. Ističe pritom da su dugovi bolnica u prvih 11 mjeseci ove godine rasli prosječno 3,7 posto, što je najmanji rast dugova u posljednjih nekoliko godina.

ZAGREB - Od 24. prosinca ove godine do konca ožujka iduće godine vozači koji cestarinu na autocestama plaćaju smart karticama imat će popust od 23,5 posto, dok će vozači na autocesti Krapina-Zabok privremeno, do uređenja alternativnih cesta, cestarinu umjesto 9 plaćati 4 kune, odlučila je danas Vlada. Popust će imati fizičke osobe koje na smart kartici imaju minimalno 1.200 kuna te pravne osobe prve kategorije koje na kartici imaju najmanje 3.000 kuna. Tako će vozači osobnih automobila u iduća nešto više od tri mjeseca smart karticama vožnju autocestom Zagreb-Split plaćati 120 kuna, umjesto pune cijene od 157 kuna, a na autocesti Rijeka-Zagreb 43 kune, umjesto 56 kuna, a Zagreb-Županja 71, umjesto 93 kune.

ZAGREB - Novi program "Nikola Tesla - Hrvatski sustav za e-učenje" predstavljen je danas u istoimenoj zagrebačkoj osnovnoj školi u naselju Prečko koja je na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju UNESCO-a, pod nazivom "This is our time", osvojila prvo mjesto u znanju u konkurenciji 206 škola iz 48 zemalja. U prigodi predstavljanja programa "e-obrazovanja" koji ima za svrhu povećanje informatičke pismenosti učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader čestitao je učenicima na postignutom uspjehu. E-učenje vodi prema modernim i naprednim zemljama u Europi, rekao je obećavši pri tome potporu Vlade.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je kako politika neće presuđivati hoće li se - neću - pisati zajedno ili odvojeno, već će operacionalizirati odluku struke. "Politika se neće miješati, niti se smije miješati u odluke struku", rekao je premijer danas na predstavljanju novih sadržaja "e-obrazovanja" u zagrebačkoj Osnovnoj školi Nikole Tesle, komentirajući posljednju pravopisnu preporuku Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika. Neka struka kaže svoje, a odluka ne mora biti odmah donesena, izjavio je Sanader, zauzevši se za nastavak javne rasprave.

ZAGREB - Pred predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom danas je prisegnulo 58 sudaca porotnika Vrhovnog suda, a pred Državnim sudbenim vijećem novoimenovani suci Vrhovnog, po jedan županijskog i trgovačkog te tri općinska i dva prekršajna suda. Porotnici Vrhovnog suda izabrani su na četiri godine iz redova sudaca porotnika županijskih sudova. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks na prisezi je zatražio da kao dio neovisne sudbene vlasti štite vladavinu prava i jednakost svih građana pred zakonom. Novi vrhovnosudski porotnici poručili su da će u središtu njihova interesa biti građanin i njegovo dostojanstvo.

ZAGREB - Na konstituirajućoj sjednici Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) danas je za novog predsjednika tog tijela izabran zamjenik glavnog državnog odvjetnika Josip Čule, dok je za njegovu zamjenicu izabrana Sanda Pavlović Lulić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku. Neposredno prije konstituirajuće sjednice održane u prostorijama Hrvatskog sabora novoimenovani članovi DOV-a prisegnuli su pred predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom. Za članove Vijeća iz redova zamjenika glavnog, županijskih i općinskih državnih odvjetnika Sabor je izabrao Josipa Čulu, Zlatu Hrvoj-Šipek, Dragana Novosela, Željka Krpana, Vladu Sirotića i Zvjezdanu Verh. Ingrid Antičević-Marinović (SDP) i Emil Tomljanović (HDZ) izabrani su iz reda saborskih zastupnika, a Vladimir Ljubanović i Branko Babac iz reda sveučilišnih profesora pravnih znanosti.

VIROVITICA - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Virovitici "Dnevni boravak za starije osobe", u sklopu provedbe Programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS). To je deveti "Dnevni boravak za starije osobe" koje je otvorilo Ministarstvo. Kosor je rekla kako je provedbu oba Programa Ministarstvo financiralo s oko 1,5 milijuna kuna, te istaknula da će na njegovoj provedbi ukupno biti zaposleno 14 osoba, i to pretežito žena starijih od 40 godina.

ZAGREB - Hrvatski pravaši - Hrvatski pravaški pokret (HP - HPP), održali su danas prosvjed pred zgradom Hrvatske radiotelevizije i uz ostalo zatražili ukidanje "Latinice" te suspenziju njenog voditelja Denisa Latina. Ustvrdili su da je nedavna "'Latinica' pod nazivom 'Tuđmanova ostavština' isprovocirala na suicid njihovog člana iz Gline Ivana Bukovca, kao i Domovinski rat i branitelje". Pred zgradom HRT-a okupilo se nekoliko desetaka članova te izvanparlamentarne stranke a njen predsjednik Dražen Keleminec pročitao je proglas u kojem se osim ukidanja "Latinice" i suspenzije Denisa Latina traži i da HRT prestane sa sistematskim blaćenjem Domovinskog rata i branitelja i hrvatske države i prestane veličati komunistički režim.

SINJ - Na prigodnom skupu koji je Uprava Viteškog alkarskog društva (VAD) organizirala za ovogodišnje donatore alkarskih svečanosti, predsjednik VAD-a Mate Jukić najavio je skori početak izgradnje Alkarskih dvora. Dvori će se graditi na predjelu Kvartira gdje se nalaze objekti bivšeg vojnog doma. Izgradnja bi trebala početi za tri mjeseca jer je već izrađen projekt i dobivena građevinska dozvola. Radovi će trajati pet godina, a ukupna investicija je 80 milijuna kuna. Sredstva će, osim Viteškog alkarskog društva, osigurati država, Županija splitsko-dalmatinska i grad Sinj, rekao je Jukić.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo potpisali su danas četiri ugovora o sanaciji odlagališta i zbrinjavanju otpada vrijedna 27,4 milijuna kuna. Ugovori se odnose na sanaciju divljih odlagališta komunalnog otpada na osječkom području, sanaciju komunalnog otpada Sarvaš i Filipovica, te zajedničko financiranje kupnje kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada. Po riječima Vinka Mladinea, "današnje potpisivanje ugovora i povećanje sredstava za 27,4 milijuna kuna rezultat je dobre i koordinirane suradnje koju Vlada i Fond imaju s Gradom u svrhu što učinkovitijeg zbrinjavanja otpada i uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na tom području".

OSIJEK - Senat osječkoga Sveučlišta na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedlog za glasovanje o suspenziji dekana osječkoga Pravnog fakulteta Vladimira Ljubanovića, već je zaključio da će o stanju na toj visokoškolskoj ustanovi raspravljati nakon što pristigne mišljenje upravnog nadzora Ministarstva znanosti, prosvjete i športa te nakon što se o tom materijalu očituje Etičko povjerenstvo Senata. Tijekom rasprave o očitovanju Fakultetskog vijeća osječkog Pravnog fakulteta na medijske napise o slučajevima nepotizma, kupovanja ispita te odlaska studenata na riječki Pravni fakultet, član Senata, asistent osječkog Elektrotehničkog fakulteta Mladen Antunović predložio je da Senat glasuje o suspenziji dekana Ljubanovića.

BJELOVAR - U Bjelovar su danas iz Zagreba dopremljeni posmrtni ostaci 293 žrtve, koje su jugoslavenske komunističke vlasti ubile 1945., a koji su pronađeni i iskopani pokraj Bjelovara u ljetu 1992. Posmrtni ostatci žrtava bili su u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu do kraja 2002., a od tada do danas na Mirogoju. Ostatci žrtava u limenim lijesovima privremeno su položeni pokraj oltara u kapelu svetog Andrije, na istoimenom bjelovarskom groblju. Ondje će biti sve do lipnja iduće godine kada će biti završena zajednička grobnica sa spomenikom u šumi Lug, pokraj Bjelovara, gdje je i pronađen najveći broj žrtava. Zdravko Ivković iz Odora za podizanje spomen-obilježja prešućivanim žrtvama II. svjetskog rata i poraća Bjelovarsko-bilogorske županije rekao je kako je broj hrvatskih žrtava II. svjetskog rata i poraća u toj županiji nije konačan, jer se istražuju još mnoga grobišta.

ZAGREB - Sustav lokalne samouprave u Hrvatskoj omogućio je napredak jedinica lokalne samouprave, i sustav županija dobro je pogođen te se i dalje trebaju razvijati u tom smjeru, ocijenio je danas na savjetovanju o temi "Lokalna samouprava - novi korak u reformi" državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić. Nedostatkom sustava označio je raznolikost financijskog i administrativnog kapaciteta jedinica lokalne samouprave, napominjući kako su troškovi za plaće djelatnika u pojedinim slučajevima premašivali više od polovice njihova proračuna.

ZAGREB - U prigodi nadolazećih blagdana, naftna industrija Ina darovat će 410.000 kuna za 410 najugroženijih obitelji, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ini. Svaka obitelj, koja će biti odabrana prema podacima centara za socijalnu skrb, dobit će po 1.000 kuna i poklon-paket s prehrambenim proizvodima Ininih dobavljača, a tvrtka Tisak će 12 obitelji pokloniti računalo ili televizor. Pomoć će u petak, 23. prosinca, obiteljima podijeliti socijalni radnici i rukovoditelji 410 Ininih benzinskih postaja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Jedna od dobitnica izraelskog državnog odličja "Pravednik među narodima", Đurđa Belić Peternel, preminula je noćas u Zagrebu, u 87. godini, nakon duge i teške bolesti. Đurđa Belić Peternel dobila je početkom ove godine najviše odličje koje Izrael dodjeljuje nežidovima koji su izložili svoje živote spašavajući Židove u Drugom svjetskom ratu. Zajedno sa svojom majkom i sestrama Đurđa je skrivala Veru Zoričić-Schwabenitz do njezinog bijega u Italiju i odlaska u partizane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙