FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolegij Informativnog programa: dovodena u pitanje neovisnost HTV-a

ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Urednički kolegij Informativnogprograma HTV priopćio je večeras kako je "načinom na koji je vođenasaborska rasprava o HRT-u, te odlukom o naplati PDV-a na RTV pristojbuozbiljno dovedena u pitanje ne samo neovisnost jedinog javnog medija uHrvatskoj već i daljnje normalno funkcioniranje Informativnogprograma".
ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) - Urednički kolegij Informativnog programa HTV priopćio je večeras kako je "načinom na koji je vođena saborska rasprava o HRT-u, te odlukom o naplati PDV-a na RTV pristojbu ozbiljno dovedena u pitanje ne samo neovisnost jedinog javnog medija u Hrvatskoj već i daljnje normalno funkcioniranje Informativnog programa".

U priopćenju se podsjeća da je Informativni program HTV-a uvjerljivo najdominantniji izvor informiranja za građane Hrvatske, Hrvate u BiH, kao i za hrvatsku dijasporu.

"Posljednja znanstvena i stručna istraživanja uglednih domaćih i inozemnih organizacija i institucija, te ocjene neovisnih medijskih stručnjaka, pokazuju da Informativni program HTV-a poštuje profesionalne standarde neovisnog novinarstva, kao i da urednici Informativnog programa HTV-a posljednjih godina pri selekciji vijesti slijede javni interes, a ne povode se za senzacionalizmom i 'žutilom'", navodi se.

Urednički kolegij tvrdi da emisije Informativnog programa (Dnevnik, Vijesti, Otvoreno, Brisani prostor, Nedjeljom u dva, Plodovi zemlje...) apsolutno dominiraju svim popisima najgledanijih TV programa u Hrvatskoj, a da je Dnevnik HTV bez konkurencije najgledanija emisija u zemlji s udjelom gledanosti u pravilu od oko 70 do čak više od 80 posto.

"Tako visokih postotaka gledanosti jedne javne televizije, prema našim podacima, nema danas nigdje drugdje u Europi", ističe Kolegij na čijem je čelu glavni urednik Informativnog programa Vladimir Rončević.

"Zbog teških optužbi, blaćenja i omalovažavanja koje se moglo čuti proteklih dana u Hrvatskom saboru, ali i izvan njega, ističemo kako su novinari Informativnog programa HTV-a po prosječnom formalnom obrazovanju znatno iznad novinara bilo koje druge medijske kuće u Hrvatskoj, pa tako gotovo 90 posto naših novinara i urednika ima fakultetsko obrazovanje. Također, velik broj zaposlenika Informativnog programa dobitnici su mnogobrojnih priznanja i nagrada u svojoj struci", stoji u priopćenju.

U vezi s "Inicijativom za javnu televiziju" pedeset zaposlenika HTV, "koja se pojavila upravo u vrijeme saborske rasprave o HRT-u, i nikako slučajno, u rukama pojedinih saborskih zastupnika", Kolegij urednika Informativnog programa napominje da je potpisnicima samo 16 novinara, od kojih je 12 iz Informativnog programa.

Dodaje se da ih je "već nekoliko pismeno povuklo svoje potpise uz objašnjenje da nisu bili u potpunosti upoznati sa sadržajem onoga što potpisuju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙