FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski guverner Antonio Fazio pod istragom zbog 'insider' trgovanja

MILANO, 16. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Guverner talijanskesredišnje banke Antonio Fazio pod kaznenom je istragom zbog'insiderskog' trgovanja u slučaju bankarskog preuzimanja u Italiji,što predstavlja dosad najozbiljnije optužbe protiv čelnika tesredišnje banke, objavila su dva talijanska dnevna lista u petak.
MILANO, 16. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Guverner talijanske središnje banke Antonio Fazio pod kaznenom je istragom zbog 'insiderskog' trgovanja u slučaju bankarskog preuzimanja u Italiji, što predstavlja dosad najozbiljnije optužbe protiv čelnika te središnje banke, objavila su dva talijanska dnevna lista u petak.

Milanski sudski istražitelji ispituju Fazija u sklopu istrage oko neuspjele ponude talijanske banke Banca Popolare Italiana za preuzimanje druge tamošnje banke Banca Antonveneta, pišu na svojim naslovnicima Corriere della Sera i La Republica.

Po pisanju Corriere della Sera, Fazio se nalazi "pod istragom ureda milanskog tužiteljstva zbog sumnje da je počinio kazneno djelo insiderske trgovine".

Talijanska središnja banka nije dala izjave vezane uz novinske napise. Dužnosnici ureda milanskog tužitelja nisu bili dostupni za komentar.

Takvi napisi u tisku su objavljeni tri dana nakon što je bivši izvršni direktor Banca di Popolare, bliski prijatelj Fazija, uhićen zbog sumnji na financijska kaznena djela u istoj istrazi, pojačavajući pritisak na guvernera središnje banke da dade ostavku.

Fazio je zanijekao svaku nedopuštenu radnju u rješavanju preuzimanja i opire se pozivima političara i novina da odstupi s dužnosti zbog optužbi da je nepošteno favorizirao Banca Popolare Italiana u borbi s nizozemskom bankom ABN Amro oko sjecanja kontrole nad Banca Antonveneta.

Milanska istraga bila bi druga istraga zbog sumnji na kazneno djelo Fazija i uključivat će dosad najozbiljnije optužbe za kazneno djelo protiv guvernera, koji je od ljeta pod pritiskom da podnese ostavku. U odvojenoj istrazi rimskih tužitelja oko bitke za Antonvenetu, Fazio je stavljen pod istragu u rujnu za zlouporabu dužnosti, što je manje ozbiljna optužba.

Optužbe za insider tragovanje "daleko su veća sramota nego zlouporaba dužnosti", piše Corriere della Sera.

Bivši izvršni direktor Banca Popolare Italiana Gianpiero Fiorani uhićen je u utorak zbog sumnji da je počinio financijska kaznena djela uključujući tržišne špekulacije, zavjeru radi prijevare i pranje novca. Sudski istražitelji u subotu bi ga trebali ispitati u milanskom zatvoru.

U prisluškivanom telefonskom razgovoru u srpnju zabilježeno je da je Fazio zvao Fioranija da mu kaže da odobrava ponudu Banca Popolare Italiana za preuzimanje Banca Antonvenetu. U telefonskom razgovoru Fiorani je Fazija nazvao nadimkom "Tonino" i kazao kako bi volio poljubit ga u čelo.

Milanski tužitelji istražuju da li je Fazio prekršio nedavno donesen zakon o zlouporabi povlaštenih informacija i tržišnoj manipulaciji. Posebice ga optužuju za davanje povlaštenih informacija Fioranijevom timu tijekom ocjena ponude Banca Popolare Italiana za Banca Antonvenetu od strane središnje banke u Italiji, piše Corriere della Sera.

List također dodaje da je iste noći kada je Fazio zvao Fioranija, političaru koji je blizak guverneru talijanska središnja banka kazala je da je ponuda Banca Popolare Italiana za preuzimanje odobrena.

Nakon što je sud zabranio Fioraniju obavljanje dužnosti izvršnog direktora, Banca Popolare Italiana odustala je od ponude i odlučila je prodati svoje dionice u Antonveneti banci ABN Amro, koja će nakon dovršetka preuzimanja postati prvom stranom bankom koja je stekla vlasništvo nad talijanskim kreditorom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙