FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izsvijeta
ZAGREB, 14. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

STRASBOURG - Europska je unija u srijedu "nedvosmisleno" osudila verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na Izrael, ocijenivši kako se tu ne radi o "političkoj civiliziranoj raspravi". "Britansko predsjedništvo EU-a i dalje nedvosmisleno osuđuje verbalne ispade iranskog predsjednika Ahmadinedžada o Izraelu koji je najprije rekao da Izrael treba izbrisati s karte svijeta, onda je negirao holokaust te pozvao Izrael da se preseli u Europu", izjavio je britanski ministar za europske poslove Douglas Alexander pred Europskim parlamentom. "Te su izjave u potpunosti neprihvatljive i osuđujemo ih bez suzdržavanja. One jednostavno nemaju mjesta u civiliziranoj političkoj raspravi", dodao je.

JERUZALEM - Izrael je u srijedu pozvao svijet da "otvori oči" spram iranskog režima i njegova nuklearnog programa nakon najnovijih izjava predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji dovodi u pitanje nacistički genocid nad Židovima. "Nadamo se da će ekstremističke izjave iranskog predsjednika otvoriti oči međunarodnoj zajednici i srušiti sve iluzije spram tog režima", izjavio je Mark Regev, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. "Izrael još jednom poziva da se iranski nuklearni dosje prenese s Međunarodne agencije za atomsku energiju na Vijeće sigurnosti UN" kako bi se uvele sankcije protiv Irana, dodao je Regev. Izjave iračkog predsjednika, po njemu, odražavaju "nastrani karakter pogleda na svijet i stvarnost tog režima i opasnost da Iran u budućnosti raspolaže vojnim nuklearnim kapacitetom".

WASHINGTON - Pentagon ima tajnu bazu podataka iz koje se da naslutiti kako američka vojska možda prikuplja informacije o Amerikancima koji se protive ratu u Iraku te da promatra i mirovne prosvjede, objavio je u srijedu NBC. U toj je bazi 1.500 "sumnjivih incidenata" što su u desetomjesečnom razdoblju zabilježeni diljem Sjedinjenih Država. Baza sadržava pedesetak proturatnih okupljanja ili prosvjeda, od koji su se neki odnosili na novačenje vojnika, objavio je NBC u emisiji Nightly News. U emisiji je rečeno kako je taj dokument prvi pogled iznutra na činjenicu da je Pentagon pojačao prikupljanje obavještajnih podataka u Sjedinjenim Državama nakon 11. rujna 2001. i terorističkih napada na tu zemlju.

ATENA - Opći štrajk od 24 sata na poziv velikih sindikalnih konfederacija paralizirao je u srijedu javni i privatni sektor u Grčkoj, posebice javni, zračni, pomorski i željeznički prijevoz. Na štrajk su pozvale moćna Opća konfederacija grčkih radnika (600 tisuća pripadnika) i Federacija službenika (200 tisuća članova) koje prosvjeduju protiv nacrta proračuna za 2006. godinu o kojem se treba uskoro raspravljati u parlamentu, te nacrta reforme poduzeća širokog javnog sektora. Sindikalisti predbacuju konzervativnoj vladi da nameće "strogost i neumoljivost" te da želi dovesti u pitanje prednosti stečene u javnom sektoru. Dvije grčke zračne kompanije Olympic Airlines i Aegean Airlines lete na samo jednom letu po destinaciji, a više od stotinu letova je otkazano. Štrajk pogađa škole, administraciju, banke, bolnice i poduzeća od javnog interesa.

BAGDAD - Iračko ministarstvo unutarnjih poslova istražuje vijest da je u gradiću uz iransku granicu zaplijenjen kamion s tisućama praznih glasačkih listića, objavili su irački dužnosnici u srijedu, uoči parlamentarnih izbora. Jedan je dužnosnik priopćio da je kamion stigao iz Irana i da je zaplijenjen u utorak u pograničnome mjestu Badri, 150 km jugoistočno od Bagdada. Zamjenik ministra unutrašnjih poslova general-bojnik Ali Galib kaže kako njegovo ministarstvo "još ne može potvrditi te podatke". Taj je dužnosnik prije rekao da su postojala još dva kamiona i vjeruje se da su ti kamioni prešli u Irak. "Još traje potraga za drugim dvama kamionima. Svi imaju iračke registarske tablice", dodao je. Irački glasači izlaze na izbore u četvrtak i biraju 275 zastupnika u parlamentu.

ROSTOV NA DONU - Snage sigurnosti u Čečeniji pokrenule su niz novih akcija, uhitile nekolicinu pobunjenika i zaplijenile zalihe oružja, objavili su u srijedu ruski dužnosnici. U akcijama izvedenima u utorak u jugozapadnoj regiji Ačkoj-Martanu lokalna je proruska policija uhitila Albeka Bugajeva kojega sumnjiči da je pobunjenički vođa, te još jednoga navodnoga gerilca, kaže se u priopćenju regionalnoga odjela ruskoga ministarstva unutarnjih poslova. Bugajev je optužen za koordiniranje gerilskih aktivnosti u tome području i za novačenje lokalnoga stanovništva u gerilske redove. Drugi gerilac priveden je tijekom akcije u južnočečenskome selu Samaškome, objavila je u srijedu novinska agencija RIA-Novosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙