FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NBC: Pentagon možda špijunira američke proturatne aktiviste

WASHINGTON, 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Pentagon ima tajnubazu podataka iz koje se da naslutiti kako američka vojska moždaprikuplja informacije o Amerikancima koji se protive ratu u Iraku teda promatra i mirovne prosvjede, objavio je u srijedu NBC.
WASHINGTON, 14. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Pentagon ima tajnu bazu podataka iz koje se da naslutiti kako američka vojska možda prikuplja informacije o Amerikancima koji se protive ratu u Iraku te da promatra i mirovne prosvjede, objavio je u srijedu NBC.

U toj je bazi 1.500 "sumnjivih incidenata" što su u desetomjesečnom razdoblju zabilježeni diljem Sjedinjenih Država. Baza sadržava pedesetak proturatnih okupljanja ili prosvjeda, od koji su se neki odnosili na novačenje vojnika, objavio je NBC u emisiji Nightly News.

U emisiji je rečeno kako je taj dokument prvi pogled iznutra na činjenicu da je Pentagon pojačao prikupljanje obavještajnih podataka u Sjedinjenim Državama nakon 11. rujna 2001. i terorističkih napada na tu zemlju.

U izvještaju se citira, kako je rečeno, tajni dokument koji zaključuje: "Uočili smo pojačanu komunikaciju između prosvjednih skupina koje se služe internetom", ali ne i "znatnu povezanost" među incidentima.

Amerikanci su osjetljivi na svaki oblik nadzora nad proturatnim aktivistima još od Vijetnamskoga rata kad je otkriveno da je Pentagon špijunirao pojedince i skupine angažirane u proturatnim aktivnostima. Kongres je sedamdesetih godina prošloga stoljeća održao saslušanja u vezi s tim slučajem i preporučio stroga ograničenja u vojnoj špijunaži unutar Sjedinjenih Država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙