FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudac upoznao Gotovinu s procedurom i pravima, čita se optužnica

prije 13 sati postupkom utvrđivanja identiteta optuženoggenerala, te njegovim upoznavanjem s pravima i procedurom pred sudom.
Den Haag, 12. prosinca 2005. (Hina) - Prvo pojavljivanje hrvatskog generala Ante Gotovine u ponedjeljak pred Haškim sudom (ICTY) započelo je nešto prije 13 sati postupkom utvrđivanja identiteta optuženog generala, te njegovim upoznavanjem s pravima i procedurom pred sudom.

Sudac Carmel Agius s nekoliko pitanja o imenu generala Gotovine, datumu i mjestu njegova rođenja utvrdio je njegov identitet a upoznao ga je i s njegovim pravima i samom sudskom procedurom.

Gotovina je izlaganje suca, koji je iznosio i osnove optužnice, pažljivo pratio ozbiljna izraza lica, a na pitanja suca o njegovim osnovnim osobnim podacima kao i je li iskoristio svoja prava, od prava na obavještavanje obitelji o pritvaranju do prava na konzularnu pomoć, odgovarao je kratkim rečenicama oslovljavajući suca Agiusa s "časni sude".

Umjesto njegovih odvjetnika Luke Mišetića i Marina Ivanovića u sudnici ga na prvom pojavljivanju pred sucem zastupa odvjetnik po službenoj dužnosti Nizozemac Geert-Jan Alexander Knoops, jer dvojica odvjetnika nisu stigla dovršiti postupak akreditacije pri Haškom sudu.

Haški sud tereti Gotovinu po sedam točaka optužnice za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995.

Prvo pojavljivanje generala nastavlja se čitanjem čitave optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙