FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 11. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

DEN HAAG - Obrana generala Ante Gotovine očekuje da će njihov branjenik imati ''fer i korektno suđenje'' pred Haškim sudom (ICTY) na kojem će dokazati da on nije odgovoran za zločine koji mu se optužnicom stavljaju na teret, izjavio je u nedjelju u Den Haagu generalov odvjetnik Marin Ivanović. Dodao je da obrana ima povjerenja u Haški sud te da će dokazati da Gotovina ne može odgovarati za zločine koji su se dogodili nakon operacije Oluja. Upravo ratni put generala Gotovine, po njegovim riječima, dokazuje da nije mogao biti povezan sa zločinima koji su se po optužnici događali od kolovoza do polovice studenoga 1995. Obrana generala Gotovine očekuje da će pripreme za suđenje trajati od šest do devet mjeseci, a samo suđenje oko dvije godine.

BEČ - Oko 300 Hrvata okupilo se u nedjelju u središtu Beča na prosvjednom skupu izražavajući potporu hrvatskom generalu Anti Gotovini uhićenom u srijedu u Španjolskoj i prebačenom u subotu na Sud u Den Haagu, koji ga je 2001. godine optužio za ratne zločine, javila je francuska agencija AFP. Prosvjednici, uglavnom mlađi Hrvati, u središtu Beča uzvikivali su nacionalističke slogane i optuživali hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je "izdajnik" zato što nije spriječio uhićenje generala Gotovine te pjevali pjesme ustaškog pokreta i nosili njegove simbole, objavio je AFP.

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown donio je u nedjelju odluku kojom se zamrzavaju plaće sudaca u toj zemlji a njihovo povećavanje povezuje s rastom prosječnih plaća, priopćio je Ashdownov ured u Sarajevu (OHR). U priopćenju se objašnjava kako se plaće sudaca u cijeloj državi sada "usklađuju i fiksiraju" na razini koja neće biti uvećana sve dok prosječna plaća u BiH ne bude dosegnula svotu od 800 konvertibilnih maraka (oko 400 eura). Ashdownovom odlukom trebalo bi se uštedjeti između pet i sedam milijuna konvertibilnih maraka a ta svota iskoristila bi se za poboljšanje učinkovitosti bosanskohercegovačkih sudova.

LONDON - U nizu snažnih eksplozija u velikom spremištu goriva sjeverozapadno od Londona ozlijeđene su 43 osobe od kojih dvije teško, no policija je isključila početna strahovanja da je riječ o terorističkom napadu. Nakon eksplozije koja se zbila malo iza 7 sati ujutro, izbio je veliki plamen koji je dosezao i do 100 metara u visinu, rekli su svjedoci, a iz spremišta Buncefiled još se uvijek diže gust dim. Televizija BBC je u svojim izvješćima govorila o "o najvećoj eksploziji u Europi u mirnodopskom razdoblju". Dužnosnik policije Frank Whitley je izjavio da je "čudo" što u eksploziji nitko nije poginuo.

ISLAMABAD - Najmanje 40 osoba izgorjelo je u nedjelju u Lahoreu, u Pakistanu, kada su u autobusu eksplodirala pirotehničke sredstva koja su trebala poslužiti za vatromet povodom vjenčanja. Amir Zulfiqar, viši policijski dužnosnik, novinarima je rekao da je do sada nađeno 40 tijela, uglavnom žena i djece. Desetak ljudi uspjelo je izaći iz autobusa, rekli su svjedoci, ali je većina od njih u kritičnom stanju i nalaze se u obližnjoj bolnici.

SYDNEY - Međurasne napetosti prerasle su u nedjelju na sydneyskoj plaži u nasilje kada je 5.000 osoba, među kojima su neki uzvikivali rasističke slogane, napalo mladež arapskog porijekla govoreći kako brane svoj dio plaže. Pijana mladež je po plaži ganjala i napadala Australce za koje im se činilo da su porijeklom s Bliskog istoka, a dok je policija s psima pokušavala zaustaviti sukobe neki su sklonište potražili u obližnjim dućanima i hotelima. Do večeri se nasilje proširilo i na drugu plažu, Maroubra, gdje su nasilnici naoružani baseball palicama razbijali automobile. Policija je priopćila da je jedan čovjek izboden nožem u južnom dijelu Sydneya što su mediji ocijenili kao nastavak rasnog nasilja. Policija je uhitila 12 osoba radi nedoličnog ponašanja i napada. Povod za nasilje bio je prošlotjedni izgred kada su dvojicu spasilaca na plaži napala skupina mladića iz zapadnih predgrađa Sydneya, za koje se smatra da su arapskog podrijetla.

WASHINGTON - Naglo povlačenje američkih postrojbi iz Iraka moglo bi tu zemlju gurnuti u građanski rat, upozorio je u nedjelju američki veleposlanik u Bagdadu. Povlačenje iz Iraka "bi moglo izazvati građanski rat između šijita i sunita i proširiti se na cijelu regiju", rekao je Zalmay Khalilzad na tv-mreži CNN. On je potvrdio da bi bilo "poželjno" smanjenje broja američkih vojnika u Iraku, iako je to dugoročan zadatak. Khalilzad drži da bi veće sudjelovanje sunita u političkom procesu i jačanje iračkih snaga sigurnosti omogućili smanjenje američke nazočnosti u zemlji.

BAGDAD - Irak je u nedjelju objavio da će pred parlamentarne izbore koji će se održati u četvrtak 15. prosinca zatvoriti granice i zračne luke i uvesti policijski sat. Irački ministar unutarnjih poslova Bayan Jabr rekao je na konferenciji za tisak u nedjelju da će od srijede do kraja petka zračne luke i granice biti zatvorene za sav promet osim za prijevoz hrane, medicinskih sredstava i goriva. Od srijede će biti zaustavljen i promet između iračkih provincija. Od utorka će na pet dana u Iraku biti uveden i policijski sat od 10 navečer do 6 ujutro. Tijekom pet dana civilima će biti zabranjeno nošenje vatrenog oružja čak i za one koji imaju dozvolu.

TEHERAN - Iran je u nedjelju izrazio iznenađenje međunarodnom osudom izjava predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada o holokaustu i Izraelu te optužio Zapad da ne tolerira razlike u mišljenjima. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i mnogi svjetski čelnici osudili su Ahmadinedžadove izjave u kojima je izrazio sumnju da se holokaust doista dogodio i sugerirao da se Izrael premjesti u Europu. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi je rekao da su reakcije na izjave iranskog predsjednika nepoštene.

LONDON - Snažna potres magnitude 6.8 stupnjeva Richtera pogodio je u nedjelju Papuu Novu Gvineju, objavio je američki seizmološki institut. Epicentar potresa bio je u podmorju, sjeverno od Australije i istočno od Indonezije, 250 kilometara jugozapadno od otoka Nova Irska. Potres se dogodio u nedjelju oko ponoći po mjesnom vremenu. Zasad nema dojava o eventualno stradalima, materijalnoj šteti ili opasnosti od tsunamija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙