FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamatni prinosi u fokusu ulagača

LONDON, 11. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Iako su kamatni prinosi iprotekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima bili u fokusuulagača, na najvećem gubitku bile su upravo valute koje nose vrlovisoke prinose poput novozelandskog i australskog dolara, zbogpogoršanih izgleda oko daljnjih visokih stopa rasta gospodarstva tihzemalja.
LONDON, 11. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Iako su kamatni prinosi i protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima bili u fokusu ulagača, na najvećem gubitku bile su upravo valute koje nose vrlo visoke prinose poput novozelandskog i australskog dolara, zbog pogoršanih izgleda oko daljnjih visokih stopa rasta gospodarstva tih zemalja.

Zelena valuta u tome je razdoblju oslabila 0,8 posto prema euru, koji stoji 1,1811 dolara. Oslabila je i 1,2 posto prema britanskoj funti, kojom se krajem tjedna trgovalo po 1,7547 dolara. Istodobno, švicarska valuta poskupjela je nešto više od jedan posto, tako da dolar stoji 1,3027 franaka.

Od početka godine dolar je poskupio nekih 15 posto prema euru i 18 posto u odnosu na jen, potpomognut višim kamatnim stopama. Tržište očekuje da će američka središnja banka idućeg četvrtka podići ključnu kamatnu stopu za novih 0,25 postotnih bodova, na 4,25 posto. "Oscilacije tečaja valuta vezane su uz pozicioniranje na tržištu. Novi pokazatelji nisu dali smjernice tržištu. Devizni ulagači sada špekuliraju oko mogućih promjena u tonu priopćenja američke središnje banke Fed. No, čak i da promjene ton, nije vjerojatno da će najaviti završetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike", kazala je Lena Komileva,

Trenutno se događaju veće dobitonosne prodaje valuta koje nose visoke prinose, poput novozelandskog dolara. 'Kivi' je potonuo nakon preporuke ulagačke banke Goldman Sachs o prodaji te valute zbog procjena da će novozelandsko gospodarstvo usporiti rast iduće godine. Nadalje, ulagače je zabrinulo i upozorenje iz agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Standard and Poor's da ta zemlja ima veliki manjak u bilanci plaćanja. To sve zasjenilo je očekivanja da će središnja banka Novoga Zelanda nastaviti podizati kamatne stope, koje sada iznose sedam posto.

Tečaj 'kivija' potonuo je samo u srijedu 1,6 posto, na 0,7055 američkih dolara. Oslabio je i tečaj australskog dolara, za 0,8 posto, na 0,7468 američkih dolara, nakon što je tamošnja središnja banka ostavila ključnu kamatnu stopu na 5,5 posto zbog slabijeg od očekivanja gospodarskog rasta.

Sve veći kamatni jaz između Japana i ostalih država pritisnuo je tečaj jena u utorak na svjetskim deviznim tržištima na povijesno nisku razinu prema euru te višegodišnje niske razine prema nizu ostalih značajnijih međunarodnih valuta. Njegov tečaj oslabio je na dosad najnižih 142,65 jena za euro, da bi do kraja tjedna nadoknadio dio gubitka završivši trgovanje na 142,5 jena za euro. Nastavio je kliziti i prema dolaru, oslabivši prošloga tjedna 0,09 posto, na 120,6 jena za dolar.

Japanska valuta potonula je i prema čitavom nizu ostalih važnih međunarodnih valuta koje nose viši kamatni prinos, zabilježivši najniži tečaj prema kanadskom dolaru u zadnjih 13 godina, prema australskom dolaru u proteklih 8,5 godina te otprilike toliko i prema novozelandskom dolaru.

"Jen je u devastirajućoj poziciji. Kamatne stope stavljaju ga u nepovoljni položaj prema svim ostalim valutama. Zbog toga već nekoliko tjedana svjedočimo golemom pritisku na jen u odnosu na ostale valute", ocijenio je situaciju na deviznim tržištima Armin Mekelburg, valutni strateg pri Hypovereinsbanku.

I tišina oko jena tijekom pretprošloga vikenda na sastanku ministara financija i guvernera najrazvijenijih država u svijetu G7 shvaćena je na deviznim tržištima kao zeleno svjetlo za nastavak prodaja jena. Pred kraj tjedna tečaju jena blagu podršku pružio je japanski guverner Toshihiko Fukui, koji je izjavio da će mogućnosti za promjenu monetarne politike Bank of Japan porasti iduće godine.

Glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Otmar Issing izjavio je, pak, u četvrtak da ECB ne planira niz podizanja kamatnih stopa nakon što je prošloga tjedna podignuta ključna kamatna stopa za 0,25 postotnih bodova, na 2,25 posto. No, dodao je da je ECB spremna djelovati u bilo kojem trenutku ako bude ugrožena cjenovna stabilnost u eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙