FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afera oko tajnih zatvora CIA-e u Poljskoj

VARŠAVA, 10. prosinca 2005. (Hina) - Poljska je zadnjih tjedana jednaod najčešće spominjanih zemalja u aferi oko mogućih tajnih letovazrakoplova središnje američke obavještajne službe (CIA) i zadržavanjanavodnih islamista u tajnim zatvorima po Europi.
VARŠAVA, 10. prosinca 2005. (Hina) - Poljska je zadnjih tjedana jedna od najčešće spominjanih zemalja u aferi oko mogućih tajnih letova zrakoplova središnje američke obavještajne službe (CIA) i zadržavanja navodnih islamista u tajnim zatvorima po Europi.

Poljski političari izričito tvrde da nema nikakvih američkih zatvora u Poljskoj, a poljski dnevnik "Gazeta wyborcza" prenosi razgovor sa stručnjakom organizacije Human Rights Watch koji navodi dva tajna zatvora CIA-e smještena u vojnim bazama u Poljskoj i broj zatvorenika. Novinari drugog poljskog dnevnika pokušali su posjetiti jednu od spominjanih vojnih baza, ali su bili udaljeni.

Objavljivanje imena zatvorenika koji su bili u tajnim zatvorima CIA-e u Poljskoj snažno je odjeknulo u poljskim medijima. Njihova imena objavljena su na internet stranicama američke televizijske postaje ABC, a tajni zatvori u Poljskoj su potom uklonjeni., tvrdi ta američka postaja.

"Uvjeren sam da u Poljskoj nisu bili članovi al-Qaide ili bilo koji zatvorenici koji bi se u zemlji našli bez našeg znanja", opovrgnuo je te informacije poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski.

"Čitavu stvar ispitat će Vijeće Europe i spremni smo pokazati sve što se događa u Poljskoj", izjavio je poljski premijer Kazimierz Marcinkiwicz.

Poljska opozicija nije zadovoljna izjavama aktualne vlasti o nepostojanju tajnih zatvora u Poljskoj. Najveća opozicijska stranka, Građanska platforma, traži od poljskih vladajućih konzervativaca nedvosmislenu izjavu: "Provjerili smo, nema i nije bilo nikakvih zatvora CIA-e u Poljskoj".

Neki poljski političari smatraju da su vijesti o tajnim zatvorima u njihovoj zemlji rezultat političke borbe koje se odvija u SAD-u. Po bivšem šefu poljske protuobavještajne službe Zbigniwu Siemiatkowskom, problem je nastao kad su bivši agenti CIA-ie počeli davati informacije medijima.

"Poljska je bila glavna baza u Europi gdje je CIA držala svoje zatvorenike. Rumunjska je bila samo tranzitna točka", tvrdi Marc Garlasco, stučnjak za vojna pitanja organizacije Human Rights Watch za poljski dnevnik "Gazeta wyborcza". Poziva se na razgovore s ljudima iz CIA-e i dokumente do kojih su došli. Po izjavama Garlasca, u tajnim zatvorima CIA-e nalazi se najmanje 100 zatvorenika od kojih je četvrtina bila donedavno u Poljskoj.

Stručnjak Human Rights Watch-a navodi dva mjesta u Poljskoj gdje su bili tajni zatvori CIA-e. Jedno je u okolici vojne zračne luke Szymani na sjeveru Poljske i drugo, puno veće na jugu. Prema informacijama koje posjeduje poljska organizacija za obranu ljudskih prava, a predane su istraživačkoj skupini Vijeća Europe, radi se o operaciji koja se nije mogla odvijati bez znanja poljskih vlasti ili bar dijela njih.

Novinari poljskog dnevnika "Rzeczpospolita" pokušali su "ući" u akademiju poljskih tajnih službi koja se nalazi 20-ak kilometara od zračne luke Szymani gdje su prema američkim medijima slijetali zrakoplovi CIA-e. "To je jedan od najtajnovitijih i najbolje zaštićenih objekata u Poljskoj", piše dnevnik "Rzeczpospolita" navodeći da se na satelitskoj snimci vidi samo pet betonskih jednokatnica. Zapovjednici akademije odbili su bilo kakav susret s novinarima a zaštitari su im prekontrolirali sve snimke. "Nitko van neće ništa reći. Vojska svakodnevno obilazi i promatra s kim razgovaramo", tvrde stanovnici obližnjeg sela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙