FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN osuđuje izjave Ahmadinedžada o holokaustu i Izraelu

UJEDINJENI NARODI, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnostiUN-a osudilo je u petak izjave iranskog predsjednika MahmudaAhmadinedžada koji je izrazio sumnju u holokaust i predložio da seIzrael premjesti u Europu.
UJEDINJENI NARODI, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u petak izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je izrazio sumnju u holokaust i predložio da se Izrael premjesti u Europu.

Na tragu ranijih izjava glavnog tajnika Kofia Annana, Vijeće ističe da je Opća skupština UN-a nedavno usvojila rezoluciju u kojoj "obdacuje nijekanje holokausta kao povijesnog događaja, u cijelosti ili djelomično".

"Članice Vijeća sigurnosti osuđuju izjave iranskog predsjednika o Izraelu i nijekanje holokausta", izjavio je britanski veleposlanik Emyr Jones Parry, trenutno predsjedavajući Vijeća.

Svih 15 članica Vijeća sigurnosti suglasilo se s tekstom priopćenja.

Annan je prošloga mjeseca odgodio put u Iran zbog Ahmadinedžadove izjave iz kolovoza kako "Izrael treba izbrisati s karte svijeta".

Iranska državna novinska agencija IRNA prenijela je u četvrtak Ahmadinedžadove riječi kako "neke europske zemlje ustraju u tvrdnji da je Hitler pobio milijune nevinih Židova...., iako mi ne prihvaćamo tu tvrdnju".

"Ako Europljani to doista misle, trebali bi neke od svojih provincija u Europi dati cionistima koji bi tamo mogli osnovati svoju državu", dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙