FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 9. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - U povodu uhićenja generala Ante Gotovine na Kanarskim otocima hrvatska Vlada objavila je jučer priopćenje u kojem se, uz ostalo, navodi da je to potvrda istinitosti tvrdnji da nije bio u dosegu hrvatskih vlasti, te da će se nastavljajući suradnju s Haaškim tribunalom i u svim postupcima protiv državljana Hrvatske koristiti pravni instrument amici curiae. Svatko tko je optužen, navodi se u priopćenju, mora se suočiti s optužnicom, pojaviti se pred sudom i odgovoriti na tu optužnicu. Presumpcija nevinosti - da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno - vrijedi u svakom, pa tako i u ovom konkretnom slučaju. Svima nama u Hrvatskoj potpuna istina u najvećem je interesu. Domovinski rat bio je obrambeni, pravedan, legitiman i osloboditeljski. Hrvatska je bila žrtva agresije i imala je pravo na samoobranu i oslobađanje svojih okupiranih teritorija. Hrvatska će s najvećom pozornošću pratiti daljnji tijek zbivanja u ovom slučaju, nastavljajući punu suradnju s Tribunalom u Hagu, i u svim postupcima protiv državljana Hrvatske koristiti pravni instrument amici curiae, stoji u priopćenju Vlade RH. Također se navodi da je uhićenje Gotovine u Španjolskoj potvrda istinitosti tvrdnji Republike Hrvatske da on nije u dosegu hrvatskih vlasti i ne nalazi se na teritoriju Hrvatske.Time je potvrđena vjerodostojnost RH i svih institucija hrvatske državne vlasti, te njezine potpune suradnje s Tribunalom u Hagu, ističe se u Vladinom priopćenju.

ZAGREB - MUP je putem uobičajene policijske suradnje u četvrtak dobio službenu obavijest o uhićenju odbjeglog generala Ante Gotovine, no o pojedinostima uhićenja nisu željeli ništa govoriti, priopćeno je iz MUP-a. U MUP-u se nije mogao dobiti ni odgovor na pitanje jesu li hrvatske službe sudjelovale u uhićenju generala Gotovine, koji je u bijegu od srpnja 2001., kad je optužen za zločine počinjene tijekom operacije "Oluje" i nakon nje. "MUP je svih ovih godina provjeravao razne obavijesti o njegovu kretanju u inozemstvu i zemlji, a sva mjesta koja su se odnosila na inozemstvo bila su provjeravana u suradnji sa službama tih zemalja, no te provjere nisu dale nikakva rezultata", rekao je za Hinu glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Dodao je da MUP ne može iznositi nikave pojedinosti niti komentirati okolnosti uhićenja.

ZAGREB - Policijska uprava zagrebačka priopćila je noćas kako su se građani - koji su u četvrtak navečer prosvjedovali na Markovu trgu, ispred sjedišta Vlade RH i Hrvatskog sabora, dajući potporu uhićenom generalu Anti Gotovini - razišli iza 22,45 sati, a zbog remećenja javnog reda i mira privedeno je 11 prosvjednika. Oko 500 građana okupilo se sinoć oko 20 sati na Trgu bana Jelačića, odakle su, s plakatima generala Gotovine i hrvatskim zastavama, krenuli na Markov trg, gdje su mirno prosvjedovalo. U priopćenju PU zagrebačke ističe se kako je policija osiguravala prosvjedni skup kako bi se "spriječilo narušavanje javnog reda i mira te ugrožavanje sigurnosti građana i imovine", uz upozorenje okupljenim građanima da sukladno Zakonu o javnom okupljanju, okupljanje na prostoru Trga Sv. Marka nije dopušteno. Unatoč upozorenju policije, prosvjed potpore generalu Gotovini je nastavljen (na Markovu trgu), a budući je došlo do narušavanja javnog reda i mira policijskom intervencijom prosvjednici su potisnuti u Radićevu ulicu, na prostor ispred Kamenitih vrata. Tijekom te intervencije uhićeno je i u policiju privedeno 11 osoba. Nad privedenima u tijeku je prekršajna obrada, navodi se u priopćenju.

SPLIT - Predsjednik kaštelanske HVIDR-e Željko Strize najavio je da će u nedjelju 11. prosinca, u 12 sati na splitskoj Rivi pod nazivom "Istina, a ne laž" biti organiziran prosvjed potpore uhićenom generalu Anti Gotovini. Kazao je kako skup podupire i obitelj uhićenog generala te njegovi odvjetnici s kojima su u stalnoj vezi. Istaknuo je kako očekuje da će se na prosvjedu, na kojemu bit trebali govoriti umirovljeni generali, akademici i čelnici braniteljskih udruga te odvjetnici Ante Gotovine, okupiti više ljudi nego na skupu potpore generalu Mirku Norcu 2001. Političari, kako je rekao Strize, ne će govoriti, a od govornika je, za sada, najavio admirala Davora Domazeta Lošu i generala Ljubu Ćesića Rojsa. Sa skupa će se hrvatskim vlastima uputiti konkretni zahtjevi vezani uz uhićenje generala Gotovine.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan pozvao je umirovljenike koji ovih dana dobivaju obavijesti o povratu duga, da u roku osam dana zatraže precizan izračun duga ako nisu zadovoljni dobivenim izračunom. Jordan je kazao kako se u praksi pojavljuju brojni problemi pa tako umirovljenici koji dobiju obavijest da im dug iznosi 0.00 ne dobivaju i obračun po pojedinim godinama koji bi obrazložio zašto je izračun negativan. Svi umirovljenici koji imaju primjedbe na iznose duga neka u roku osam dana od primitka obavijesti podnesu prigovor u područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na za to predviđenom obrascu. Problematičan je i položaj oko 40 tisuća umirovljenika koji su neko vrijeme koristili svoju mirovinu, a zatim prešli na obiteljsku, a koji nisu dobili izračun ni po jednom kriteriju. "Ne smije se dogoditi da oni ostanu bez izračuna", kazao je Jordan dodajući da će taj stav iznijeti Vladi.

ZAGREB - Isplata mirovina za studeni korisnicima računa otvorenim u poslovnim bankama počinje danas, izvijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

ZAGREB - Nakon što je Vlada uputila konačni prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju u saborsku proceduru, predstavnici sindikata pirotehničara jučer su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru zatražili da taj zakon bude prihvaćen do 15. prosinca. Predstavnici pirotehničara ušli su u Sabor na poziv HSP-a, koji podupire njihove zahtjeve da im se napokon riješe status i materijalna prava, nakon prosvjednog okupljanja 70-tak pirotehničara na Trgu bana Jelačića. Osim u Zagrebu, prosvjedi pirotehničara su održani u Zadru i Dubrovniku.

ZAGREB - Za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata Vlada će kupiti 85 stanova, za što je u proračunu osigurano 46,5 milijuna kuna. Vlada će tako kupiti 50 stanova u Slavonskom Brodu, 20 u Sinju, po pet u Novigradu i Umagu, po dva u Senju i Zagrebu, te jedan u Sisku, odlučila je Vlada na jučerašnjoj sjednici. Saboru je predložila da donese zakon o prodaji nadstojničkih stanova kojim bi se nadstojnicima omogućila kupnja tih stanova. U slučaju da na tim stanovima postoji suvlasništvo grada ili općine i bivših etažnih vlasnika, ti bi etažni vlasnici imali pravo na tržišnu naknadu ovisno o svom suvlasničkom dijelu. Nadstojnički stan mogli bi kupiti samo nadstojnici koji su u njih uselili do 5. studenog 1996. i u njemu stalno stanuju.

SPLIT - Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u povodu najave snimanja nekih prizora za horor film "Omen 666" na starokršćanskom groblju na solinskim Manastirinama, poslao je prosvjedno pismo ravnateljici Arheološkog muzeja u Splitu i Ministarstvu kulture, potvrdio je generalni vikar Nadbiskupije Ivan Čubelić. Film je remake istoimena horora iz 1976., u nas prevedenog kao "Predskazanje", o dječaku Damienu, za kojega njegov otac otkriva da je antikrist. Budući da se u priči glede izdavanja dozvola za snimanje na tom i drugim lokalitetima u antičkoj Saloni i Dioklecijanovoj palači spominju splitski Arheološki muzej, Konzervatorski odjel u Splitu i Ministarstvo kulture, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić tim je ustanovama te poglavarstvima gradova Splita i Solina poslao prosvjedno pismo s upozorenjem kako će se film, koji po svojoj naravi narušava svetost i dostojanstvo, snimati na Manastirinama, prostoru na kojem se gotovo dvije tisuće godina obavljaju bogoštovne službe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙