FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader potvrdio je danas da je general Ante Gotovina uhićen u Španjolskoj i da je informaciju dobio od glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte. Traju pregovori Haaga i španjolskih vlasti o modalitetima daljnje suradnje, o načinu izručenja, kazao je Sanader na početku sjednice Vlade. Ovime je konačno potvrđena vjerodostojnost hrvatske države i svih institucija hrvatske državne vlasti da Gotovina nije u Hrvatskoj, kazao je Sanader, dodajući da su hrvatske vlasti na temelju saznanja svih uključenih institucija, govorile da Gotovina nije u Hrvatskoj.

ZAGREB - U povodu uhićenja generala Ante Gotovine na Kanarskim otocima hrvatska Vlada objavila je priopćenje u kojem se navodi da je to potvrda istinitosti tvrdnji da nije bio u dosegu hrvatskih vlasti, te da će se, nastavljajući suradnju s Haaškim tribunalom i u svim postupcima protiv državljana Hrvatske, koristiti pravni instrument amici curiae. Svima nama u Hrvatskoj potpuna istina u najvećem je interesu, dodaje se u pripćenju i ističe da je domovinski rat bio je obrambeni, pravedan, legitiman i osloboditeljski. Hrvatska je bila žrtva agresije i imala je pravo na samoobranu i oslobađanje svojih okupiranih teritorija, ističe Vlada, napominjući da je uhićenje Gotovine u Španjolskoj potvrda istinitosti tvrdnji Republike Hrvatske da on nije u dosegu hrvatskih vlasti i da se ne nalazi se na teritoriju Hrvatske.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je danas priopćenje u povodu uhićenja generala Ante Gotovine u kojem stoji da je to uhićenje dokaz utemeljenosti ranijih Predsjednikovih izjava. "Uhićenje odbjeglog generala Gotovine na Kanarskim otocima dokaz je utemeljenosti ranijih izjava predsjednika Republike, koji je decidirano tvrdio kako se odbjegli general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj", priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

ZAGREB - Odvjetnički tim generala Ante Gotovine nema nikakvih službenih informacija o njegovom uhićenju, no ako je informacija točna, vrlo je vjerojatno da će netko iz tima otputovati na Kanarske otoke, izjavili su Gotovinini hrvatski odvjetnici. Ako je general uhićen poduzet ćemo sve pravne korake koji nam stoje na raspolaganju kako bi pomogli branjeniku, izjavio je odvjetnik Marin Ivanović. Istaknuo je da braniteljski tim nema nikakve službene potvrde o uhićenju. Ivo Farčić iz odvjetničkog tima kazao je da će netko od odvjetnika najvjerojatnije otputovati na Kanarske otoke. Odvjetnik Marijan Pedišić vjeruje da je informacija o uhićenju Gotovine "realna i točna", s obzirom da dolazi od glavne haške tužiteljice.

ZAGREB - Vijest o uhićenju generala Ante Gotovine među parlamentarnim je strankama dočekana dvojako. Jedni smatraju da je to put k rješavanju otvorenih problema, drugi ocjenjuju da je današnji dan tužan za Hrvatsku. Predsjednik SDP-a Ivica Račan kazao je da je Gotovinino uhićenje krupan korak ka rješavanju otvorenih problema za Hrvatsku i samog Gotovinu. Đapić je najavio da je HSP zatražio da u Sabor popodne dođe premijer Sanader i izvijesti zastupnike o uhićenju, jer činjenicu da je potvrda o uhićenju došla iz Beograda drži strašnom. Da je ta činjenica "čudna koincidencija" smatra potpredsjednica HSS-a Ljubica Lalić. Da će Gotovina svoju nevinost obraniti u Haagu uvjeren je čelnik HSLS-a Ivan Čehok, koji drži da je samo bilo pitanje vremena kada će Gotovina biti uhićen jer se nitko, kaže, ne može vječno skrivati. Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je kako je već nakon uhićenja Hrvoja Petrača prije nekoliko mjeseci znao da će Gotovina biti uhićen kada to bude odgovaralo SAD-u i Velikoj Britaniji.

ZAGREB - Budući da je Vlada napokon uputila konačni prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju u saborsku proceduru, tražimo da taj zakon bude usvojen do 15. prosinca, izjavili su predstavnici sindikata pirotehničara na današnjoj konferenciji za novinare u Klubu HSP-a u Hrvatskom saboru. Predstavnici pirotehničara ušli su u Sabor na poziv HSP-a, koji podupire njihove zahtjeve da im se napokon riješe status i materijalna prava, nakon prosvjednog okupljanja sedamdesetak pirotehničara na Trgu bana Jelačića. Osim u Zagrebu, prosvjedi su održani u Zadru i Dubrovniku. Unatoč obećanju potpredsjednika Vlade Damira Polančeca još u travnju da će zakon kojim se uređuje status pirotehničara biti na snazi do kraja godine, prijedlog je tek sada upućen u Sabor pa je pitanje hoće li do Nove godine doći na dnevni red, rekao je glasnogovornik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Dražen Kiš.

ZAGREB - Potporu svih saborskih klubova i zastupnika dobio je danas konačni tekst Zakona o elektroničkoj ispravi koji bi trebao ojačati pravnu sigurnost u elektroničkom poslovanju, posebno u gospodarstvu, te tako podići konkurentnost Hrvatske na europskom tržištu. Predloženim Zakonom uređuje se uporaba i promet elektroničke isprave, te uporaba i čuvanje informacijskih sadržaja ugrađenih u ispravu, a kao jamstvo vjerodostojnosti i ispravnosti isprave navodi se elektronički potpis. Zastupnici su u raspravi isticali potrebu jačanja pristupa Internetu, kako u poslovanju, tako i u svakodnevnom životu, a kako bi građani što više poslova ili drugih potreba mogli obavljati iz svojih domova ili radnog mjesta. Verifikaciju elektroničke isprave, osim Fine kao državne ustanove, trebala bi obavljati i druga neovisna tijela kako bi se otklonile sumnje u zlouporabe, smatraju zastupnici.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je odbacio i nastavkom podmetanja nazvao prozivke iz HDZ-a da je 2001. kao premijer loše ispregovarao i potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) jer je njime, suprotno nacionalnim interesima, omogućeno da od 2009. stranci mogu stjecati nekretnine u Hrvatskoj. "HDZ se nastavlja ponašati poput sipe jer i dalje sipa crnilo pošto ne može riješiti svoje probleme, kao što je sporazum s Austrijom", izjavio je Račan na konferenciji za novinare u Saboru. Naglasio je da ni jedna država ne može ući u EU ako ne prihvati načelo da nema diskriminacije oko stjecanja vlasništva, napominjući da su u samom SSP-u navedene iznimke kod otvorenog tržišta nekretninama i da se ne mogu stjecati nekretnine na poljoprivrednom i zemljištu pod zaštitom prirode, te nekretnine koje se zbog javnog interesa ne smiju prodavati.

ZAGREB - Bivši premijer Ivica Račan potpisao je 2001. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske zajednice, koji omogućava da državljani članica EU od 1. veljače 2009. stječu nekretnine u Hrvatskoj i time žrtvovao hrvatske nacionalne interese, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković. S druge strane članice EU mogu i dalje zadržati ograničenja koja već sada imaju za hrvatske državljane, a koja će se ukloniti tek ulaskom Hrvatske u EU. Hrvatska će pak od tog datuma morati primjenjivati zakonodavstvo EU-a bez iznimki, upozorio je Jandrković.

ZAGREB - Hrvatska Vlada odlučila je danas na domaće tržište kapitala plasirati desetogodišnje obveznice u iznosu 3,5 milijardi kuna. Zaduženje će koristiti za otplatu glavnica kredita koji na naplatu dolaze ove godine, kao i za financiranje dijela proračunskog manjka. Obveznice će se izdati po cijeni od sto posto nominale, uz nepromjenjivu kamatnu stopu od 5,25 posto godišnje. Voditelji izdanja su Erste&Steirermarkische banka, HVB Splitska banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank i Zagrebačka banka. Ministar financija Ivan Šuker ističe da to zaduženje ne potiče vanjsko zaduživanje, a orijentacija države na domaće tržište kapitala ima za cilj ublažiti trend znatnog rasta inozemnog duga. Od 1999. do 2004. udio vanjskog duga u BDP-u porastao je s 54 na 83 posto.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan pozvao je danas umirovljenike koji ovih dana dobivaju obavijesti o povratu duga, da u roku osam dana zatraže precizan izračun duga ako nisu zadovoljni dobivenim izračunom. Jordan je kazao kako se u praksi pojavljuju brojni problemi pa tako umirovljenici koji dobiju obavijest da im dug iznosi 0.00 ne dobivaju i obračun po pojedinim godinama koji bi obrazložio zašto je izračun negativan. Problematičan je i položaj oko 40 tisuća umirovljenika koji su neko vrijeme koristili svoju mirovinu, a zatim prešli na obiteljsku, a koji nisu dobili izračun ni po jednom kriteriju. Na novinarski upit koliki je njegov izračun duga, Jordan je kazao da iznosi oko 72 tisuće kuna, te da se odlučio na isplatu cijelog iznosa na dulji rok.

ZAGREB - Republički sindikat radnika Hrvatske organizirao je danas radnički prosvjed zbog najavljenog proglašenja tehnološkog viška u Hrvatskom telekomu (HT) uslijed kojega bi bez radnog mjesta do kraja godine trebalo ostati 639 radnika, a do 2008. ukupno 3000 radnika. Trenutno u HT-u radi 6700 radnika, a cilj je Uprave da 2010. u tvrtki bude njih 1500. Prosvjedna povorka od dvjestotinjak radnika kretala se od sjedišta sindikata u Ulici Kneza Mislava preko Trga bana Jelačića do sjedišta HT-a u Ho-to tornju u Savskoj ulici, gdje ime se, uz zvižduke upućene Upravi, obratio predsjednik Sindikata Jadranko Vehar. Upravi tvrtke poručio je da su sindikat i radnici protiv proglašenja tehnološkog viška jer tvrtka koja godišnje ostvari dobit od dvije milijarde kuna ne bi trebala otpuštati već zapošljavati radnike.

OPATIJA - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt na današnjem je otvorenju skupa o kaznenom pravu u Opatiji izjavila da, iako je Hrvatska po statističkim godišnjim podatcima jedna od najsiguranijih zemalja u Europi, sa znatno manjim brojem kažnjivih djela nego u susjednim državama, zabrinjavaju sve češća i teža razbojstva, nasilje u obitelji, pedofilija i korupcijski skandali. "Dogradnja kaznenopravnog sustava u RH" naslov je ovogodišnjega redovitog savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu koje je počelo u Opatiji. Govoreći kao izaslanica predsjednika Vlade Ive Sanadera, ministrica Škare-Ožbolt je istaknula kako istraživanja javnosti pokazuju da građani iskazuju nezadovoljstvo pravosudnim sustavom. Zato je, rekla je, potrebno djelovati zajedničkim radom u sustavu, od policajca na ulici do pravosudnih tijela kako bi građani vratili povjerenje u zaštitu koju im pruža pravosudni sustav.

ZAGREB - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić uputio je, u povodu 14. obljetnice utemeljenja i djelovanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, čestitku svim pripadnicima HRZ i PZO, časnicima, dočasnicima, vojnim službenicima i namještenicima, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Čestitajući im na ratnim uspjesima, kao i na zahtjevnim, mirnodopskim uspjesima, predsjednik Mesić istaknuo je kako "nije bilo nimalo lako stvarati i snažiti Zrakoplovstvo koje je izraslo prvenstveno na temeljima vaših htijenja, odlučnosti i velike ljubavi prema Domovini". Predsjednik je u čestitki naglasio kako su pripadnici HRZ i PZO svoje dragocjeno iskustvo prenijeli već mnogim generacijama svojih nasljednika, znajući koliko su školovanje i usavršavanje značajni za budućnost zrakoplovstva.

DUBROVNIK - Pod sumnjom da je širio lažne i uznemirujuće vijesti, t.j. da je lažno dojavio o podmetnutoj eksplozivnoj napravi na sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku sproveden je Željko Alimić-Ale iz Metkovića, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare dubrovačko-neretvanske Policijske uprave. Zbog dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi 19. rujna sjednica Županijske skupštine bila je 15 minuta prekinuta i dvorana je bila ispražnjena. Po riječima načelnika Odjela kriminalističke policije Tihomira Oreča prikupljeni su materijalni dokazi i neprijeporno je utvrđeno da je Željko Alimić bio korisnik tog telefonskog aparata s kojeg je prijetnja dojavljena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙