FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile tečaj dolara

LONDON, 8. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Dobitonosne prodaje američkevalute nakon njezina snažnog ovogodišnjeg uzleta spustile su učetvrtak tečaj dolara na najnižu razinu u proteklih tjedan dana premajenu, a dolar je oslabio i u odnosu na europske valute.
LONDON, 8. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Dobitonosne prodaje američke valute nakon njezina snažnog ovogodišnjeg uzleta spustile su u četvrtak tečaj dolara na najnižu razinu u proteklih tjedan dana prema jenu, a dolar je oslabio i u odnosu na europske valute.

Do podneva je zelena valuta oslabila nekih 0,09 posto prema euru, koji stoji 1,1763 dolara. Oslabila je i 0,3 posto prema jenu i britanskoj funti. Tako dolar stoji 120,43 jena. Britanska funta poskupjela je na 1,7404 dolara. Istodobno, švicarska valuta poskupjela je 0,2 posto, tako da dolar stoji 1,3077 dolara.

Od početka godine dolar je poskupio nekih 15 posto prema euru i 18 posto u odnosu na jen, potpomognut višim kamatnim stopama.

Tečaju jena podršku je dao japanski guverner Toshihiko Fukui, koji je izjavio da će mogućnosti za promjenu monetarne politike Bank of Japan porasti iduće godine.

"Mnogo ulagača nastoji prodavati dolare kako se približava kraj godine. Slabost dolara započela je na azijskim tržištima, pri čemu je jen ojačao na temelju pozitivnih vijesti iz središnje japanske banke i snažnog pritoka kapitala u Japan, dok je euro pratio taj trend", rekao je Adam Myers, valutni strateg UBS-a.

Glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Otmar Issing izjavio je u četvrtak da ECB ne planira niz podizanja kamatnih stopa nakon što je prošloga tjedna podignuta ključna kamatna stopa za 0,25 postotnih bodova, na 2,25 posto. No, dodao je da je ECB spremna djelovati u bilo kojem trenutku ako bude ugrožena cjenovna stabilnost u eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙