FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 8. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) danas je izrazilo zabrinutost zbog prijetnji smrću osječkom novinaru Dragi Hedlu te istaknulo da vlasti moraju stati na put nasilju prema novinarima i medijima. "Hrvatske vlasti moraju konačno stati na put svakojakom nasilju prema novinarima i medijima u obavljanju profesionalnih i društvenih zadaća. Podsjećamo da praktično ni jedna dosadašnja prijetnja ili napad na ljude iz medijske struke, a bilo je čak i ranjavanja vatrenim oružjem i podmetanja eksploziva, nisu rasvijetljeni, a o kažnjavanju krivaca da se i ne govori", ističe se u priopćenju HHO-a. Urednik u Feral Tribuneu Drago Hedl jučer je primio pismo u kojem mu nepoznati autor prijeti smrću zbog tekstova o ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991. Po mišljenju HHO-a, vodeći osječki političari, koje se u priopćenju ne imenuje, izravnim ili neizravnim odavanjem imena, adresa i drugih podataka o svjedocima izravno ometaju službenu istragu ratnih zlodjela i opstruiraju pravosuđe.

ZAGREB - U znak prosvjeda protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama organizirao je danas prosvjed u srednjim školama, gdje su nastavnici umjesto prvih satova jutarnje smjene u zbornicama razgovarali o nasilju u školama i kako ga prevenirati. Predsjednik Nezavisnog sindikata Branimir Mihalinec zadovoljan je izuzetno velikim odazivom nastavnika, istaknuvši kako je najvažnije da se o pitanju nasilja i prevenciji počelo javno govoriti. Sindikat hrvatskih učitelja također podržava prosvjed, a prosvjed je podržao i sindikat Preporod. Povod organiziranju sindikalnog prosvjeda je napad od 6. prosinca, kada je učenik nožem ranio nastavnika u Makarskoj.

MAKARSKA - Pozivu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama da u znak prosvjeda protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima umjesto prvog školskog sata održe prosvjedni skup jutros su se odazvali i nastavnici Srednje obrtničke škole u Makarskoj u čijim je prostorima prije dva dana ubodom noža sedamnaestogodišnjak ozlijedio profesora. Kako se doznaje od Slavka Gudelja, ravnatelja makarske srednje škole Fra Andrije Kačića Miošića koja nastavu održava u istoj zgradi u drugoj smjeni i čiji je učenik 3. f razreda ubodom noža ozlijedio profesora Zdravka Pervana, nastavnici te škole u poslijepodnevnoj će smjeni također održati prosvjedni skup i razgovarati s učenicima o nasilju u školi.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je 17. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Zakona o upravnim pristojbama kojima se, među ostalim, predlaže povećanje pristojbi za osnivanje stanica za tehnički pregled vozila, autoškola i centara za sigurnu vožnju. Oporbeni zastupnici usprotivili su se tim odredbama, tvrdeći da će povećanje tih pristojbi na četiri ili pet tisuća kuna povisiti i cijene za tehnički pregled vozila i osposobljavanje vozača u autoškolama. Izmjenama se predviđa i ukidanje upravne pristojbe za turističke dozvole između Hrvatske i Slovenije, sukladno međudržavnom Sporazumu o pograničnom prometu i suradnji. Također se predlaže da se pristojba za držanje i nošenje sportskog lovačkog oružja i streljiva smanji s 300 na 100 kuna.

ZAGREB - Na 11. Konferenciji UN-a o promjeni klime u Montrealu sutra navečer donijet će se odluka o zahtjevu Hrvatske o pravu na povećanje početne kvote emisije stakleničkih plinova, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ta Konferencija je zbog toga za nas izrazito važna, ističe Ministarstvo. Na Konferenciji kojoj prisustvuje oko 2000 sudionika, o stajalištima Hrvatske i mogućnostima njenog doprinosa zaštiti klime govorio je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski. On je istaknuo važnost povećanja emisije stakleničkih plinova za razvoj Republike Hrvatske, s obzirom da su granične kvote za Hrvatsku određene ispod stvarnih potreba, što je problem za razvoj energetike, odnosno ispod granica koje omogućuju gospodarski razvoj.

OSIJEK - Znanstvenim skupom "Tijelo, riječ i prostor u hrvatskoj drami i kazalištu", koji će se iduća tri dana održavati na osječkom Filozofskom fakultetu, danas je započeo znanstveni dio 16. "Krležinih dana". Tradicionalna znanstveno-teatrološka manfestacija "Krležini dani", koja je otvorena sinoć i trajat će do 10. prosinca, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Na znanstvenom skupu "Tijelo, riječ i prostor u hrvatskoj drami i kazalištu" bit će predstavljeno više od 30 izlaganja. Na skupu će se govoriti i o nacionalnom prostoru u dramskoj književnosti hrvatskoga ranog novovjekovlja, rasapu tijela u hrvatskom dramskom ekspresionizmu te dramama Milana Begovića, Josipa Kosora i Ilije Okruglića.

ZAGREB - U povodu 75. rođendana i 55 godina profesionalnog rada animatora Borivoja Dovnikovića Borde, u subotu, 10. prosinca u kinu "Tuškanac" prikazat će se deset njegovih animiranih filmova nastalih od šezdesetih do devedesetih. Na programu su kratki animirani filmovi "Bez naslova" (1964.), "Ceremonija" (1965.), "Znatiželja" (1966.), "Krek" (1968.), "Ljubitelji cvijeća" (1970.), "Putnik drugog razreda" (1974.), "N.N." (1977.), "Škola hodanja" (1978.), "Jedan dan života" (1982.) i "Uzbudljiva ljubavna priča" (1989.). Od pedesetih sudjeluje u razvoju Zagrebačke škole crtanog filma, a od šezdesetih radi svoje autorske filmove, najviše u Zagreb filmu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, u cijelom su mu svijetu priređivane retrospektive i bio je član selekcijskih komisija i žirija na 19 međunarodnih filmskih festivala.

KNIN - Zbog porasta vodostaja rijeke Krke na razinu od 4,90 metara jučer u 18.55 sati ispostava Hrvatskih voda u Kninu proglasila je mjere izvanredne obrane od poplava za taj grad, izvijestila je danas šibensko-kninska Policijska uprava. Jutros u 6 sati visina Krke kod Knina iznosila je 4, 93 metra s tendencijom pada. Zbog stalnog praćenja vodostaja Krke i situacije u Kninu i okolici, u prostorijama ispostave Hrvatskih voda u Kninu osnovan je krizni stožer.

VINKOVCI - Maskirani muškarac opljačkao je danas poslije deset sati Športsku kladionicu "Žderić" u Strossmayerovoj ulici u Vinkovcima, te odnio veću količinu novca, priopćila je Vukovarsko-srijemska policija. Maskirani pljačkaš ušao je poslije 10 sati u kladionicu "Žderić" i uz prijetnju puškom zatražio novac. Nakon što je dobio veću količinu novca, udaljio se u nepoznatom smjeru.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 25-godišnjaka, do sada prijavljenog za čak 135 kaznenih djela, za kojega vjeruje da je s nepoznatim pomagačem opljačkao oko 150 tisuća kuna iz dviju pošta u Zagrebu, početkom listopada i sredinom studenoga ove godine. Nakon završene kriminalističke obrade odveden je u zagrebački zatvor jer je za njim raspisana tjeralica Općinskog i Županijskog suda u Zagrebu zbog kaznenih djela oduzimanja vozila, teške krađe, krađe i krivotvorenja isprava. Za njim se tragalo i jer je izbjegao otići na odsluženje zatvorske kazne zbog jedne teške krađe, izvijestio je načelnik ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec. Dvojicu osumnjičenika tereti se da su 3. listopada opljačkali poštu u Laurenčićevoj, a 18. studenoga u Šeferovoj ulici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙