FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati
ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

ANKARA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić stigao je u utorak u dvodnevni službeni posjet Turskoj gdje će se susresti s najvišim dužnosnicima te zemlje i otvoriti počasni konzulat Republike Hrvatske u gradu Izmiru. Hrvatski predsjednik u utorak će u prijestolnici Ankari razgovarati s turskim kolegom Ahmetom Necdetom Sezerom, koji je posjetio Zagreb u srpnju 2003. godine. Nakon razgovora u četiri oka i susreta službenih izaslanstava, dvojica čelnika prisustvovat će potpisivanju sporazuma između Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i turske banke Turk Eximbank. Tijekom dana predviđeno je i izlaganje Mesića na Institutu za euroazijska strateška istraživanja.

RIGA - Hrvatski premijer Ivo Sanader započeo je u utorak službeni posjet Latviji polaganjem cvijeća na Spomenik slobode u Rigi, zajedno sa svojim domaćinom, latvijskim premijerom Aigarsom Kalvitisom. Nakon polaganja cvijeća na spomenik koji simbolizira latvijsku neovisnost, dvojica premijera uputila su se na razgovore o unapređenju bilateralne suradnje, posebice gospodarske, i euroatlantskim integracijama. Tijekom dana, Sanader i hrvatsko izaslanstvo, u kojem su potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec i ministar kulture Božo Biškupić, sastat će se s latvijskom predsjednicom Vairom Vike-Freiberge i predsjednicom parlamenta Ingridom Udre.

COLOMBO - Najmanje sedam pripadnika vojske Šri Lanke poginulo je u utorak u eksploziji mine u gradu Jafni, uporištu Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE), doznaje se od vojnog izvora. Mina je eksplodirala u Jafni (400 km sjeverno od Colomba) pri prolasku kamiona u kojem se nalazilo šest vojnika i jedan časnik, prema istom izvoru. "Vojnici su bili u rutinskoj ophodnji kada je eksplodirala mina", rekao je jedan neimenovani vojni dužnosnik.

ZAGREB - Ulazak u Europsku uniju bit će psihološki šok za hrvatsko društvo jer će se realno suočiti s tim gdje je u odnosu na ostale članice Unije, ocijenili su u hrvatski stručnjaci za euroatlanske integracije. Profesori na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Radovan Vukadinović i Lidija Čehulić, čija je knjiga "Politika europskih integracija" predstavljena u ponedjeljak Hrvatskom kulturnom klubu, smatraju kako prosječni građani još uvijek doživljavaju Uniju kao "med i mlijeko". "No, to se mijenja", kaže Čehulić, "jer što se više institucionalno povezujemo s Bruxellesom i postajemo svjesniji svojih obveza, raste broj onih koji se protive ulasku". Navodeći da bi Hrvatska u EU mogla ući 2009. ili 2010., a ostatak regije do 2020. godine, Vukadinović smatra da, ekonomski gledano, male zemlje poput Hrvatske nemaju alternative.

LJUBLJANA - Hrvatska se zauzima za učinkovitu Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS), izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar - Kitarović na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ljubljani, na kraju prvog dana ministarske konferencije OESS-a, tijekom koje je imala i nekoliko bilateralnih susreta. Grabar - Kitarović je izjavila da se Hrvatska neće svrstati uz pojedine članice kad su u pitanju razlike o djelovanju OESS-a koje su se čule i u raspravi u Ljubljani. Hrvatska će se zauzimati za kompromisna rješenja i za učinkovito djelovanje OESS-a, rekla je ministrica. Konferencija se nastavlja.

WASHINGTON - Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević doputovao je u ponedjeljak u Washington gdje će u utorak sudjelovati na skupu ministara obrane zemalja jugoistočne Europe posvećenom međusobnoj sigurnosnoj suradnji. Sudionici 10. konferencije procesa Suradnje ministarstava obrane država jugoistočne Europe (SEDM) razgovarat će o borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje, regionalnoj obrambenoj suradnji te sigurnosti granica, najavio je Pentagon. Konferencija, čiji je domaćin američki ministar obrane Donald Rumsfeld, također će se baviti raspoređivanjem brigade iz jugoistočne Europe u Afganistan u 2006. kao i pripremama međunarodnih snaga na Kosovu.

BEČ - U Beču su hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt i srbijanski ministar pravde Zoran Stojković, u ponedjeljak potpisali Protokol o suradnji Ministarstva pravosuđa Hrvatske i Ministarstva pravde Srbije, u nazočnosti potpredsjednika Europske komisije (EK) i povjerenika za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franca Frattinija i austrijske ministrice pravosuđa Karin Gastinger. Ministrica Škare Ožbolt izjavila je da će Protokol pridonijeti jačanju suradnje dvaju ministarstava. Srbijanski ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da je Protokol "potvrda dobrih odnosa između dviju država" i da će omogućiti bolju suradnju na području tužiteljstva, policije i sudstva.

BEČ - Predsjednik austrijske zajednice Podunavskih Švaba (DAG) Rudolf Reimann izrazio je ogorčenje izjavama hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u svezi s planiranim obeštećenjem protjeranih Nijemaca, priopćio je DAG u ponedjeljak a prenosi agencija APA. "Hrvatska će izgubiti mnogo od svog pozitivnog imidža u Europi", izjavio je Reimann. Predsjednik DAG-a u priopćenju tvrdi da Mesićevi argumenti protiv obeštećenja ne stoje, jer ugovor poslije Drugog svjetskog rata nije sklopljen s Hrvatskom nego s Jugoslavijom. Osim toga u ugovoru se ne radi o austrijskim državljanima, drži Reimann.

BERLIN - Američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice doputovala je u ponedjeljak navečer u Berlin u prvi kraći posjet novoizabranoj vladi Angele Merkel. Posjet američke ministrice zasijenjen je aferom oko nedozvoljenog prelijetanja zrakoplova CIA-e s otetim osobama koje su SAD osumnjičile zbog terorizma. Rice je uoči leta za Berlin, gdje će se u utorak ujutro prvo sastati s novim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinemeierom (Socijeldemokratska stranka Njemačke SPD) a nakon toga i s novom kancelarkom Angelom Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU), branila nužnost letova s osumnjičenicima ali se nije konkretno izjasnila da li je tih letova bilo i preko Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙