FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

RIGA - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Latviji na poziv svog domaćina latvijskoga premijera Aigarsa Kalvitisa. Sanader će se u utorak sastati s Kalvitisom i drugim visokim latvijskim dužnosnicima s kojima će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa između dviju zemalja, posebice na području gospodarstva, kao i o euroatlantskim integracijama. Politički odnosi između Hrvatske i Latvije su vrlo dobri, ali za njima zaostaje gospodarska suradnja. U dosadašnjim razgovorima s hrvatskim dužnosnicima Latvija je davala punu potporu ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije.

LJUBLJANA - Republika Hrvatska snažno podupire koncept sigurnosti za koji se zauzima Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), te sve njezine aktivnosti povezane s tolerancijom i nediskriminacijom, navela je u svojem nastupu na ministarskom zasjedanju OESS-a u Ljubljani ministrica za vanjske poslove i europske integracije Kolinda Grabar- Kitarović. Hrvatska je zato, dodala je, spremna biti domaćinom seminara OESS-a koji će iduće godine biti posvećen problemima borbe protiv netolerancije i govora mržnje. Hrvatska ministrica istaknula je i napore Hrvatske u djelovanju u organizaciji OESS na planu borbe protiv ilegalnih migracija, trgovine ljudima, te njezinu uključenost u djelovanje na planu kontrole naoružanja i jačanja sigurnosti na granicama.

BEČ - U Beču je u ponedjeljak počela dvodnevna regionalna konferencija ministara pravosuđa država jugoistočne Europe o temi "Izgradnja institucija pravne države - perspektive za pravosuđe u 21. stoljeću" na kojoj sudjeluju ministri pravosuđa Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Iz austrijskog Ministarstva pravosuđa, koje je uz Europsku komisiju organizator konferencije, najavljeno je da je svrha skupa razmjena iskustava o postignutom napretku na području provedbi reformi pravosudnih sustava u državama jugoistočne Europe te dogovor o promicanju daljnje suradnje. Konferenciju je otvorila austrijska ministrica pravosuđa Karin Gastinger govoreći o važnosti izgradnje pravosuđa na putu za integraciju tih država u EU.

NETANYA - Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom rekao je u ponedjeljak, nakon najnovijeg bombaškog napada na izraelskom teritoriju, da će Izrael upotrijebiti sva sredstva u borbi protiv terorista, te da će njegov odgovor biti "težak i bolan". Najmanje je pet osoba poginulo, a 30 ih je ranjeno u ponedjeljak kada se bombaš samoubojica raznio ispred trgovačkog centra u Netanyi. Ovaj je atentat dodatno zategnuo ionako napete odnose između Izraela i Palestinaca uoči izbora koji će se održati na obje strane. Palestinski čelnik Mahmud Abas osudio je napad i obećao oštar odgovor svojih snaga sigurnosti.

ASTANA - Zapadni promatrači u ponedjeljak su oštro kritizirali pobjedu dosadašnjeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva, ponovno izabrana s više od 90 glasova na čelo Kazahstana, tvrdeći da provedba glasovanja nije bila sukladna "međunarodnim normama koje propisuju demokratske izbore". Sa svoje strane, oporba je kazala kako želi sudski "poništiti" izbore. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čiji je član Kazahstan, kritizirala je glasovanje koje je pratilo više od 450 njezinih promatrača.

BELFAST - Britanska vojska povući će jedan bataljun iz pograničnoga područja Sjeverne Irske, što će predstavljati još jednu krupnu reakciju na mirovne poteze Irske republikanske armije (IRA), objavila je u ponedjeljak britanska vlada. Sjedište britanske vojske u Lisburnu, jugozapadno od Belfasta, priopćilo je da će se povlačenjem toga bataljuna, s oko šesto vojnika, britanska vojna nazočnost u Sjevernoj Irskoj smanjiti na manje od devet tisuća vojnika, najmanje od kolovoza 1969.

LONDON - Duga kampanja za mjesto novoga čelnika britanske oporbene konzervativne stranke završila je unutarstranačkim izborima ponedjeljak, a najveće izglede za pobjedu ima mladi reformator David Cameron. Cameronu je 39 godina, a očekuje se da pobijedi Davida Davisa (57), dužnosnika stranke zaduženog za pravosuđe, te postane peti čelnik konzervativaca u posljednjih osam godina. Pobjednik će biti proglašen u utorak i odmah će se angažirati oko izgradnje vjerodostojne oporbe vladi premijera Tonyja Blaira kako bi prekinuo niz izbornih poraza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙