FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tom Cruise kupio aparat za ultrazvuk i naljutio liječnike

LOS ANGELES, 4. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Američki glumac Tom Cruiseponovno se našao u središtu polemika liječnika i medicinskihstručnjaka, izazvavši njihovu zabrinutost nakon najave o kupnjiultrazvučnoga aparata vrijednog 240 tisuća dolara, kojim će tijekomtrudnoće njegove supruge Katie Holmes pratiti razvoj fetusa.
LOS ANGELES, 4. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Američki glumac Tom Cruise ponovno se našao u središtu polemika liječnika i medicinskih stručnjaka, izazvavši njihovu zabrinutost nakon najave o kupnji ultrazvučnoga aparata vrijednog 240 tisuća dolara, kojim će tijekom trudnoće njegove supruge Katie Holmes pratiti razvoj fetusa.

Najbolje plaćeni glumac Hollywooda prošli je tjedan u razgovoru s američkom tv-novinarkom Barbarom Walters izjavio kako će kupiti ultrazvuk da bi mogao pratiti rast fetusa, a potom će ga darovati lokalnoj bolnici. No specijalisti upozoravaju kako rukovanje ovakvim sofisticiranim aparatima nije jednostavno te da bi moglo biti i opasno ako osoba koja njime rukuje nema potrebno znanje.

Članovi Američke udruge za medicinsku upotrebu ultrazvuka (SDMS) i Američkog fakulteta za radiologiju (ACR) posebno su zabrinuti zbog činjenice da je Cruise, kao nestručna osoba kupio ovako sofisticiran aparat.

"Odluka g. Cruisea da kupi ultrazvučni aparat koji bi mu poslužio za medicinski dijagnostički postupak, a da nema odgovarajući stupanj obrazovanja, zabrinjava nas", stoji u priopćenju SDMS-a, a dodaje se i da "čitanje uputstava o upotrebi aparata i jedan sat poduke o njegovu radu nisu dovoljni".

ACR je izdao slično priopćenje, dodajući kako bi par čak mogao ozlijediti fetus ako bude upotrebljavao aparat bez prisutnosti liječnika.

"Ovdje se radi o sigurnosti pacijenta. Osobe koje nisu stekle odgovarajuće obrazovanje na ovome polju, dakle nestručne osobe, čak i ako imaju financijska sredstva za kupnju tako skupog ultrazvučnog aparata, ne bi ga trebale kupovati, odnosno dobiti dopuštenje za kupnju, jer riječ je o medicinskim uređajima koji se ne smiju upotrebljavati bez medicinskoga nadzora", izjavila je dr. Carol Rumac iz Odbora ACR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙