FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peru će tužiti Yale zbog blaga iz Machu Picchua

LIMA, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Peru planira tužitisveučilište Yale i tražiti povrat 4900 predmeta koje je iz drevnogagrada Inka Machu Picchua prije gotovo stotinu godina odnio američkiistraživač, objavila je peruanska vlada.
LIMA, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Peru planira tužiti sveučilište Yale i tražiti povrat 4900 predmeta koje je iz drevnoga grada Inka Machu Picchua prije gotovo stotinu godina odnio američki istraživač, objavila je peruanska vlada.

Peruanski Nacionalni kulturni institut (INC) tvrdi da su predmeti, keramika Inka, odjeća, metalni predmeti i ljudske kosti, posuđeni Yaleu 1916. na 18 mjeseci, ali sveučilište iz New Havena uvrstilo ih je u vlastitu zbirku.

"Nažalost, to treba riješiti na sudu jer Yale tvrdi da je vlasnik i ne želi vratiti te izloške", rekao je direktor INC-a Luis Lumbreras.

"Ne govorimo o drevnim umjetninama, ali riječ je o važnim premetima peruanske kulture i mi prema zakonu moramo tražiti njihov povratak", rekao je Lumbreras i dodao da Peru još ima dokumente koji potvrđuju posudbu iz 1916.

Predstavnici odjela za antropologiju na Yaleu još nisu komentirali taj peruanski zahtjev. Sveučilište tvrdi da je zakonski vlasnik predmeta i da tisućama ljudi na godinu omogućuje da ih vide, što mnoge nadahne da posjete Machu Picchu.

Lumbreras kaže da će tužbu podnijeti na sudu države Connecticut u idućih nekoliko mjeseci, ali da će možda konačnu odluku morati donijeti neki viši, međunarodni sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙