FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate

ZAGREB, 29. studenoga 2005. (Hina) - U povodu prve godišnjice smrtijednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske naive Ivana LackovićaCroate (1932.-2004.) danas je u Hrvatskom muzeju naivne umjetnostiodržan hommage tom svjetski poznatom slikaru.
ZAGREB, 29. studenoga 2005. (Hina) - U povodu prve godišnjice smrti jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske naive Ivana Lackovića Croate (1932.-2004.) danas je u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti održan hommage tom svjetski poznatom slikaru.

Današnji hommage Lackoviću priredili su, uz Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Udruga hrvatsko-ukrajinske suradnje, uz podršku ukrajinskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Vladimir Crnković uz ostalo je istaknuo da kada se god raspravlja o Lackovićevoj umjetnosti, spominju se lirizam, romantični ustroj djela te umjetnikova iskonska melankoličnost.

U svom velikom likovnom opusu ogleda se Lackovićev osebujni panteizam, slikar je to koji je upozoravao na ljepotu i značaj običnog, svakodnevnog, malog i neznatnog, rekao je Crnković.

Napomenuo je kako je Lacković nadasve bio vezan uz svoju rodnu Batinjsku, slikajući njezine zime, ljeta, proljeća, raspela, procesije i sve ono što je obilježilo njegovo djetinjstvo u kojemu je uvijek nalazio inspiraciju.

Pjesnik i teolog Ivan Golub, dugogodišnji Lackovićev prijatelj, istaknuo je kako je Lacković bio naš najveći crtač, a njegov atelijer bila je škola, odnosno susretište učenih ljudi, njegovih prijatelja od kojih je veliki slikar učio.

Povjesničar umjetnosti Tonko Maroević rekao je da Lackovićevo djelo nastaje u jednoj hlebinskoj brazdi koja je dala dosta plodova. Umjetnik je to koji je znao pronaći originalnost, vlastiti doživljaj ljepote, sklada i harmonije.

O dugogodišnjem prijateljstvu s Lackovićem govorio je Jevgenij Paščenko, predsjednik Udruge hrvatsko-ukrajinske suradnje.

Istaknuo je kako je Lacković jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara čija su djela predstavljena i u Ukrajini. Veliki slikar nastojao se odužiti Ukrajini, jer je ta zemlja bila, kako je dodao, među prvima koja je priznala samostalnost i neovisnost Hrvatske.

O djelu Ivana Lackovića govorili su i ukrajinski veleposlanik u Zagrebu Vladimir Kyryk, pomoćnica ministra kulture Branka Šulc i akademik Josip Bratulić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙