FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barcelona: Blair, Barosso i Abas osudili terorizam

BARCELONA, 27. studenog 2005. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair,predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i palestinskipredsjednik Mahmud Abas u nedjelju su, na sastanku na marginamaeuromediteranskog summita u Barceloni, osudili terorizam, naglasivšida nasilje ekstremista na Bliskom istoku potkopava tamošnji mirovniproces.
BARCELONA, 27. studenog 2005. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i palestinski predsjednik Mahmud Abas u nedjelju su, na sastanku na marginama euromediteranskog summita u Barceloni, osudili terorizam, naglasivši da nasilje ekstremista na Bliskom istoku potkopava tamošnji mirovni proces.

Sva trojica lidera su također iznimno pohvalnim ocijenili otvaranje graničnog prijelaza Rafah, između pojasa Gaze i Egipta, jer smatraju da će taj potez potaknuti mir i sigurnost u regiji. Barosso je taj čin nazvao "povijesnim". Palestinskim graničarama u kontroli prijelaza pomaže promatračka misija Europske unije.

Blair je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da postoji snažna i "jedinstvena" želja međunarodne zajednice za stvaranjem nezavisne palestinske države.

Vrlo je važno da demokratski proces za stvaranje takve države ne ometa nasilje, rekao je Blair. "Ne vjerujemo da terorizam bilo čemu pomaže. Pa tako ni u ovom procesu. Štoviše, on samo može biti velika prepreka

S tim se složio i Abas, naglasivši da terorizam nije "rješenje nijednog problema i ne može se prihvatiti ni sa jedne točke gledanja".

Barroso je rekao da je Europska unija nakon otvaranja prijelaza Rafah spremna pomoći i u stvaranju morske luke u Gazi.

Početak euromeditarnskog summita u nedjelju u Barceloni, na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Ivo Sanader, obilježili su i prosvjedi. Između 500 i 2.000 ljudi, prema različitim procjenama policije i organizatora, pokušalo je ući u zatvorenu zonu u kojoj se održava konferencija, ali ih je u toj namjeri zaustavila policija.

Prosvjed su organizirale razne antiglobalističke, ljevičarske i anarhističke grupacije koji su sudionicima summita željeli uručiti manifest "Mediteran bez kapitala i rata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙