FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati.
ZAGREB, 26. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska i austrijska vlada u završnoj su fazi postizanja sporazuma o naknadi za imovinu oduzetu nakon 2. svjetskog rata Nijemcima protjeranim u Austriju, izjavio je u petak navečer za Hinu visoki izvor iz Ministarstva pravosuđa RH. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u subotu će održati konferenciju za novinare o tijeku pregovora za sklapanje sporazuma koji je, prema riječima izvora koji je želio ostati neimenovan, Hrvatska već parafirala, a Austrija samo što to nije učinila. "Sporazum je parafiran s hrvatske strane, nakon što je još negdje u rujnu raspravljen na sjednici vlade", kazao je izvor, dodavši kako u petak ministarstvo pravosuđa još nije imalo službenu potvrdu da je Austrija stavila paraf na sporazum. RTL Televizija objavila je kako su dvije vlade "ovog tjedna parafirale sporazum kojim će oko 60 tisuća Nijemaca, protjeranih nakon 2. svjetskog rata iz Hrvatske u Austriju, dobiti mogućnost povrata imovine".

SKOPLJE/ZAGREB - Skopska privatna televizija A1 i Makedonska televizija u petak navečer prenijele su da su se hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov makedonski kolega Vlado Bučkovski dogovorili da će u utorak u Zagrebu razgovarati o optužbama protiv načelnika stožera vojske Makedonije generala Miroslava Stojanovskog. Sanader i Bučkovski pritom su naglasili da ovaj slučaj ne smije narušiti dobre odnose dviju zemalja. U istom televizijskom prilogu objavljena je i izjava makedonskoga ministra obrane Jovana Manasijevskog koji ističe da se mora sačuvati ugled načelnika Stojanovskog koji je, kako je rekao, prošao sve NATO-ove procedure i dobio prolaznu ocjenu za dužnost koju obavlja. Državno odvjetništvo Vukovarsko-srijemske županije pokrenulo je istragu o utvrđivanju vjerodostojnosti navoda iz hrvatskog tiska u kojima se načelnika makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog sumnjiči da je sudjelovao u ratnim zločinima u Vukovaru 1991. Glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček potvrdio je da su se premijeri Sanader i Bučkovski sastali na marginama summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) u slovačkim Pieštanyma, ali nije mogao potvrditi jesu li tema razgovora bile i optužbe protiv Stojanovskog.

BRUXELLES - Europa mora voditi računa o dramatičnim pogreškama počinjenim tijekom rata u BiH, kako ih više nikad ne bi ponovila, upozorili su u petak na konferenciji u povodu 10. godišnjice Daytonskog sporazuma nekadašnji europski dužnosnici koji su prije deset godina bili uključeni u sukob i njegovo rješavanje.

"Cijena nacionalističkog ekstremizma i našeg kolektivnog neuspjeha da okončamo sukobe visoka je - gotovo 250 tisuća mrtvih, dva milijuna izbjeglih i prognanih, što je gotovo polovica ukupnog stanovništva, i uništeno društvo", podsjetio je Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je u doba rata u BiH bio najprije španjolski ministar vanjskih poslova, a potom i glavni tajnik NATO-a.

"Taj se rat mogao izbjeći", ocijenio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH 1995. Carl Bildt. Iznijevši dugi popis grešaka, osobito je osudio "diplomaciju bez cilja i sredstava", neuspjeh u razumijevanju BiH, podjele unutar međunarodne zajednice i nedostatnu vojnu potporu diplomaciji.

DEN HAAG/ZAGREB - Branitelji "vukovarske trojke" bivših oficira JNA Mile Mrškića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, optuženih za pokolj na Ovčari, u petak su pred Haškim sudom nastavili osporavati kredibilitet zaštićenog svjedoka optužbe P-016 koji je u svom iskazu naveo kako su optuženi naredili da se pobiju ranjenici i civili iz vukovarske bolnice. Iskaz zaštićenog svjedoka P-016, započet u srijedu, najvećim je dijelom protekao na zatvorenoj sjednici, pa se tek u petak moglo sa sigurnošću utvrditi da se radi o oficiru-novinaru vojnog lista "Front", koji je Vukovar posjetio između 18. i 20. studenoga 1991. kada su grad okupirale snage JNA, srpske Teritorijalne obrane i paravojne snage. Naglasivši da ima fotografsko pamćenje, svjedok P-016 je opisao neke prizore iz Vukovara, poput onog kada su vojnici JNA iznosili hrvatske ranjenike iz bolnice koji su, usprkos ratnom kaosu, bili "uredno obrijani, počešljani, u čistim plavim pidžamama".

VARŠAVA - Poljska namjerava skinuti oznaku tajnosti s hladnoratovskih vojnih planova od SSSR-a predvođenog Varšavskog pakta koji se svojevremeno nalazio na rubu nuklearnog rata s NATO-om, tada pod snažnim utjecajem Sjedinjenih Država. Novi poljski ministar obrane iz desne stranke Pravo i Pravednost Radolsaw Sikorski najavio je objavu tajnih povijesnih vojnih dokumenata u petak u Varšavi, gdje je 1955. osnovan Varšavski pakt sa ciljem da se suprotstavi 1949. osnovanom NATO savezu. Sikorski je otkrio posebnu mapu koju su koristili zapovjednici Varšavskog pakta za planiranje vojne strategije protiv mogućeg nuklearnog napada NATO-a. Po planovima izgleda da bi Poljska u potpunosti bila razorena. Uz moguće nuklearne napade na 43 poljska grada planovi su predviđali i pogibiju oko 2 milijuna Poljaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙