FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trenutačno pet žena na čelu vlada u svijetu

BERLIN, 22. studenog 2005. (Hina/AFP) - Demokršćanka Angela Merkel,prva kancelarka u njemačkoj povijesti, postala je u utorak jedna odpet žena na čelu vlade u svijetu.
BERLIN, 22. studenog 2005. (Hina/AFP) - Demokršćanka Angela Merkel, prva kancelarka u njemačkoj povijesti, postala je u utorak jedna od pet žena na čelu vlade u svijetu.

Osim u Njemačkoj, žene su na čelu vlade u još četiri države svijeta - Novom Zelandu, Bangladešu, Sao Tome i Principeu te u Mozambiku.

Helen Clark je na čelu novozelandske vlade. Ona je na tom položaju 1999. godine naslijedila Jenny Shipley, prvu novozelandsku premijerku.

U Bangladešu je na vlasti Begum Khaleda Zia, udovica predsjednika Ziaura Rahmana koji je ubijen 1981. godine. Ona Bangladeš vodi od listopada 2001. godine nakon što je pobijedila na parlamentarnim izborima. Zia je 1991. godine postala prva žena na čelu vlade Bangladeša, a tada je tu dužnost obnašala do 1996. godine.

Maria do Carmo Silveira, prije guvernerka centralne banke Sao Tomea i Principea, imenovana je u lipnju ove godine premijerkom te male otočne države u Gvinejskom zaljevu.

Luisa Diogo imenovana je u veljači 2004. godine premijerkom Mozambika i ona je prva žena u povijesti te zemlje koja vodi vladu.

Najpoznatija premijerka u povijesti je bila Margaret Thatcher , "željezna lady", koja je britansku vladu vodila 11 godina i 209 dana. U Francuskoj je Edith Cresson dužnost premijerke 1991. godine obnašala mnogo kraće - samo 323 dana.

Inače, prva zemlja u svijetu na čijem je čelu bila žena bila je Šri Lanka gdje je na vlast 1960. godine došla Sirimavo Bandaranaike.

Trenutačno u svijetu pet žena obnaša dužnost predsjednice. Na Filipinima je to Gloria Arroyo koja tom zemljom vlada od 2001.

Finsku predvodi Tarja Halonen koja je 2000. godine postala prva predsjednica u povijesti te zemlje.

Irskom vlada Mary McAleese koja je prvi put izabrana 1997. a 2004 joj je obnovljen mandat.

Vaira Vike-Freiberge je predsjednica Latvije koja je postala prva žena na čelu neke države iz istočne Europe.

Ellen Johnson Sirleaf je najnovija predsjednica, ona je pobijedila na predsjedničkim izborima u Liberiji održanima 8. studenoga. Ona će biti prva predsjednica na čelu neke afričke države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙