FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agrokoru 75 milijuna eura zajma za refinanciranje obveza

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Dugoročnim kreditom u iznosu od 75milijuna eura odobrenim na tri godine uz kamatnu stopu od oko 5 postogodišnje, Koncern Agrokor će refinancirati dijelom svoje kratkoročneobveze, što će mu istodobno jamčiti nastavak daljnjeg razvoja iprovođenje financijskog restrukturiranja, istaknuto je na današnjempotpisivanju Ugovora o dugoročnom klupskom kreditu između četrijubanaka s Agrokorom.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Dugoročnim kreditom u iznosu od 75 milijuna eura odobrenim na tri godine uz kamatnu stopu od oko 5 posto godišnje, Koncern Agrokor će refinancirati dijelom svoje kratkoročne obveze, što će mu istodobno jamčiti nastavak daljnjeg razvoja i provođenje financijskog restrukturiranja, istaknuto je na današnjem potpisivanju Ugovora o dugoročnom klupskom kreditu između četriju banaka s Agrokorom.

Ugovor su potpisali predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka, viši direktor Bank-Austria-Creditanstalta Hans Kosak, zamjenik predsjednika Uprave HVB Splitske banke Goran Gazivoda i član Uprave Hypo-Aple-Adria-Banke Igor Kodžoman.

Klupskim kreditom osigurat će se kontinuitet planiranih investicija i unapređenje trenutne bilančne pozicije, omogućit će daljnji razvoj Agrokora i dodatno jačanje njegove financijske pozicije, a sastavni je to dio aktivnosti u okviru modela koji će biti osnovom za financijsko restrukturiranje koje će se završiti 2007. godine, rečeno je.

Važnost kredita, kako je rekao Gazivoda, je što on dospijeva poslije dospijeća euroobveznica i važan je za likvidnost jer refinancira kratkoročan dug.

Za Agrokor je 2005. ponovo najbolja poslovna godina, uz ostvarenje 20-postotnog rasta, ostvarenih 13 milijardi kuna konsolidiranih prihoda i neto dobiti od 250 milijuna kuna, kazao je Todorić. Danas potpisanim ugovorom počinje faza restrukturiranja duga Agrokora, što bi trebalo trajati dvije godine. Zadaća Agrokora i u narednom razdoblju je da u okviru svojih planova dalje investira, raste te da kroz taj rast može servisirati sve svoje obveze, rekao je prvi čovjek Agrokora.

Najavio je i u bližem vremenu plasman vlastitog vrijednosnog papira, najvjerovatnije obveznica.

Što se pak tiče odluke bonitetne kuće Standard&Poor's da Agrokoru snizi kreditni rejting, Todorić je ponovio da rejting agencija najviše zamjera Agrokoru investiranje u PIK Vrbovec i Belje, kompanije koje je Agrokor u vrlo kratkom roku uspio restrukturirati te one već postižu dobre rezultate.

Ono što je Agrokor napravio u te dvije kompanije je senzacija za hrvatsku industriju, jer je praktično preko noći promjenjena vizija i strategiju budućnosti tih kompanija, što će dati i svoj doprinos restrukturiranju čitavog kompleksa tog businessa, a one postaju od gubitaša profitabilne tvrtke već ove godine, napomenuo je Todorić.

Proizvođači u regiji trebaju se povezati, koncentrirati, kako bi ostali konkurentni, jer, naglašava, primjerice nema potrebe da na jednom tržištu budu dvije, pa i tri istovjetne tvornice, kada je dovoljno da na širem području bude jedna takva tvornica koja može zadovoljiti sve potrebe više država.

Na upit o vlasništvu u Kreditnoj banci, Todorić je najavio da će Koncern Agrokor, koji je većinski vlasnik te banke, uskoro objaviti javnu ponudu za preuzimanje ostalih dionica.

(Hina) xtp ytp

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙